Uppdaterad 03 oktober 2022
Skriv ut

Åka skidor och skridskor

När det är vinter och kallt är det dags att valla skidorna och slipa skridskorna. I Upplands-Bro har du nämligen goda möjligheter till både skid- och skridskoåkning. Här kan du hålla koll på när och var vi har spårat skidspår eller plogat sjöisar.

Skridskor på bana eller sjö

Så snart det är tillräckligt kallt kan du plocka fram dina skridskor för att skrinna ut på någon av våra nyspolade skridskobanor. Eller varför inte ge dig ut på en helgdagstur på en nyplogad sjöis? Innan du ger dig ut, kontrollera isens status – var särskilt uppmärksam på våris och snötäckt is!

Allmänhetens skridskoåkning på våra isbanor och sjöisar pågår normalt sett – om vädret tillåter – från jullovet till och med sportlovet.

Öppettider för allmänheten på bandyplanen på Kungsängens IP uppdateras vecka för vecka beroende på eventuella träningar, bandymatcher och andra evenemang. Allt för att kunna erbjuda kommunens skridskoåkare så generösa tider som möjligt. Spel med klubba tillåts på avgränsad del av isbanan under dessa tider.

Vintertid har du möjlighet att åka skridskor på Kungsängens konstfrusna bandyplan samt i Stjärnparken och på Klockardalens IP där det spolas naturisbanor.

Vid stabil kyla spolas även isbanor vid en del av kommunens skolor, till exempel vid Tjustaskolan, Råbyskolan och Lillsjöskolan.

Skridskor på Mälaren och andra sjöar

När sjöisen är tillräckligt tjock plogas skridskoslingor på Lillsjön (ca 3 kilometer lång), Lejondalssjön (ca 3 km) och på Tibbleviken (ca 4,5 km).

Tänk på att du alltid åker på egen risk, även på plogad sjöis. Åk aldrig ensam, ha med dig isdubbar och en ryggsäck med ombyte, använd hjälm och var noga med att undersöka isen.

Läs mer på Issäkerhetsrådets hemsida.

Skidspår i vår vackra natur

På flera ställen inom kommunen prepareras skidspår så snart det är tillräckligt kallt.

Vid Hällkana friluftsgård spåras det tre kilometer långa elljusspåret samt spår på Lejondalssjön.

Hitta hit

Hällkanavägen 13, 197 91 Bro

Vid Lillsjöns friluftsgård, anläggs skidspår i motionsslingan samt på Lillsjön.

Hitta hit

Lillsjö badväg, 196 35 Kungsängen

I Gröna Dalen norr om E18 spåras ett 4,5 kilometer skidspår.

Livgardet anlägger skidspår i området mellan vakten vid Livgardet och Västra Ryds kyrka.

Var kan jag åka skridskor och skidor idag?

Här kan du läsa när och var vi har spårat skidspår eller plogat sjöisar i de områden som vi ansvarar för. Det krävs minst 15 centimeter kärnis över hela slingan för att sjöisarna ska plogas.

Under vinterhalvåret kan du här läsa om statusen på våra skidspår och skridskoisar.

Är du nöjd med informationen på sidan?