Uppdaterad 28 september 2022
Skriv ut

Studie- och yrkesvägledning i grundskolan

Studie- och yrkesvägledning får alla elever Upplands-Bro kommun tillgång till. Målet för studie- och yrkesvägledarna (SYV) är att förbereda dig som elev inför exempelvis språkval och gymnasieval.

Språkvalet i femman

Inför språkvalet som görs på vårterminen i årskurs 5 kan du få tips och hjälp av skolans studievägledare. Att läsa ett språk utöver engelska i årskurs 6–9 ger dig ökade chanser inför gymnasievalet – de som läst ett extra språk får räkna in sina 17 bästa betyg från grundskolan, jämfört med 16 ämnen för dem som inte gjort det. De språk som du kan välja mellan är spanska, tyska, franska eller extra engelska/svenska.

Inför gymnasievalet

Under högstadiet kan studievägledaren ge dig vägledningssamtal, individuellt eller i grupp. För att underlätta ditt gymnasieval har SYV – i samarbete med skolans övriga personal – i uppgift att dela med sig av kunskap om olika utbildningar och yrken, både genom studiebesök och i undervisningen.

Skoltrött i nian?

Gymnasieskolan är inte obligatorisk, men det är lättare att få ett jobb om du har gått i gymnasiet. Är du skoltrött och inte vill plugga på gymnasiet direkt efter nian kan du få stöd och tips av studievägledaren på din skola.

Kontakta SYV

Har du frågor om dina studier. Kontakta din skolas studie- och yrkesvägledare via kontaktcenter.

Är du nöjd med informationen på sidan?