Uppdaterad 21 juli 2023
Skriv ut

Att gifta sig borgerligt

Går du och din partner i giftastankar? I Upplands-Bro kommun kan ni gifta er borgerligt. En borgerlig vigsel är en ceremoni helt utan religiösa inslag. Vigseln hålls av vigselförrättare som är utsedda av Länsstyrelsen. Här kan ni läsa vad ni ska tänka på innan ni bokar vigsel och hur en borgerlig vigsel kan gå till i Upplands-Bro.

Det finns ingen innehållsförteckning

Att tänka på inför vigseln

Tänk på att ha god framförhållning när du ansöker om vigsel. Ni önskar datum för vigseln, och vi återkommer med besked om vigselförrättaren är tillgänglig den dagen.

  • Ansök om hindersprövning hos Skatteverket.
  • Ansök om byte av efternamn om så önskas.
  • Boka tid med någon av våra vigselförrättare.
  • Skicka in hindersprövningen och vigselintyget till kommunen.
  • Boka eventuell lokal och två myndiga vittnen över 18 år. Kommunens personal kan vara vittnen om vigseln utförs i kommunhuset under kontorstid. Anmäl i förväg om ni önskar att vi tillhandahåller vittnen.
  • Boka tolk, kommunens vigselförrättare kan genomföra vigslar på svenska eller engelska men för andra språk behöver brudparet boka en legitimerad tolk. Både brudpar och vittnen måste förstå ceremonin på det språk som den utförs på. Ni måste själv betala för tolken.

Innan ni kan gifta er i Sverige måste ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Ansöker gör ni genom att fylla i en blankett som ni skickar in till Skatteverket. Det är viktigt att ni lämnar in er ansökan i god tid före vigseln.

När hindersprövningen är klar får ni dels ett intyg om hindersprövning, dels ett vigselintyg från Skatteverket. Intygen skickas hem till er och gäller i fyra månader. Intyg om hindersprövning och vigselintyg ska sedan i original skickas till Upplands-Bro kommun senast två veckor innan vigselceremonin. Ni kan också lämna in dem i kontaktcenter.

Upplands-Bro Kommun
Kontaktcenter
196 81 Kungsängen

Efter vigseln fyller vigselförrättaren i intygen och skickar dem till Skatteverket. Kommunarkivet har inga vigselbevis utan ni måste vända er till länsstyrelsen.

Att ansöka om efternamnsbyte är gratis. Om du inte ansöker om att byta efternamn behåller du ditt gamla efternamn.

När ni gifter er måste ni ha två vittnen som är myndiga. Om du inte har egna vittnen kan kommunen ordna vittnen under kontorstid i kommunhuset eller Brohuset.

Det kostar ingenting att anlita kommunens vigselförrättare om vigseln äger rum i kommunens vigselrum i kommunhuset i Kungsängen eller Bro.

Om vigseln äger rum på annan plats ska eventuell kostnad för transport till och från platsen för vigselförrättaren betalas av er. Vigselakten är alltid kostnadsfri.

Borgerlig vigsel kan ske i det speciella vigselrummet i kommunhuset i Kungsängen eller Bro, men kan lika gärna hållas på till exempel en bygdegård eller i en föreningslokal. Vigsel i kommunhuset i Kungsängen eller Bro kan endast genomföras helgfria vardagar under kontaktcenters öppettider. Övriga lokaler bokar ni själva.

Du bokar enkelt tid för vigsel genom vår e-tjänst.

  • När ni kommer till vigseln måste ni kunna legitimera er (gäller brudparet och vittnen).
  • Tiden för en vigsel är totalt cirka 10 minuter, kom cirka 10 minuter före er bokade tid.
  • Vigsel i kommunhuset äger rum i vårt vigselrum på entréplan.
  • Vigselrummet rymmer cirka 15 personer inklusive brudparet.
  • När ni anländer till kommunhuset på en vardag, dagtid, skriver ni in er i besöksskärmen och anmäler er i receptionen. Övriga tider har ni en överenskommelse med vigselförrättaren om mötesplats.
  • Fotografering är tillåten.​
  • Kom ihåg att betala för vigselförrättarens resekostnad om vigsel inte ägt rum i kommunalhusets vigselrum.

Mer om borgerlig vigsel kan du läsa på regeringens och Skatteverkets webbplatser.

Är du nöjd med informationen på sidan?