Uppdaterad 14 februari 2023
Skriv ut

Skilsmässa, faderskap och adoption

Ska ni separera och har svårt att samarbeta kring ansvaret för gemensamma barn? Har ni som är sambos nyligen fått barn och behöver hjälp att fastställa faderskapet formellt? Vill ni adoptera ett barn? Här har vi samlat viktig information för er.

Sidinnehåll

Skilsmässa

När föräldrar separerar kan det ibland uppstå konflikter om hur barnen ska bo eller hur barnen ska träffa sina föräldrar.

Familjerätten erbjuder rådgivning, stöd och utredning i familjerättsliga frågor så som vårdnad, boende och umgänge. Det kan till exempel handla om samtalshjälp för att få till ett samarbete eller upprätta avtal i dessa frågor. Familjerätten finns i Jakobsberg och är gemensam för Upplands-Bro och Järfälla kommun.

Adoption

Funderar du på att adoptera ett barn? Ansök först om medgivande från familjerätten. Familjerätten finns i Jakobsberg och är gemensam för Upplands-Bro och Järfälla kommun.

Fastställa föräldraskap 

Gifta par som får barn registreras automatiskt som föräldrar, men om man inte är gift behöver föräldraskapet fastställas.

I en e-tjänst hos Skatteverket kan ogifta, nyblivna föräldrar registrera sitt föräldraskap via sin dator eller mobil och behöver inte göra ett besök hos sin kommun. Samtidigt kan man också anmäla gemensam vårdnad.

Övriga villkor är att:

  • den som har fött barnet vet vem den andra föräldern är
  • föräldrarna är folkbokförda i Sverige
  • föräldrarna har svenska personnummer och bank-id

Har det gått längre tid än 14 dagar från barnets födelse, eller om man inte kan eller vill använda tjänsten, kan man istället få hjälp att göra en föräldraskapsbekräftelse hos Familjerätten. Familjerätten är gemensam för Upplands-Bro och Järfälla.

Är du nöjd med informationen på sidan?