Föräldraskapsstöd
Att vara förälder kan vara det svåraste som finns. Alla föräldrar vill ge sina barn trygghet, bra självkänsla och kunna vägleda sina barn, men det är inte lätt att veta hur. Alla kan ibland behöva hjälp och stöd i familjelivet. Här hittar du information om hur vi kan hjälpa dig och din familj.
Sidinnehåll
Nybliven förälder, familjecentral o-5 år
Det finns två familjecentraler i Upplands-Bro kommun. Här arbetar familjebehandlare, barnmorskemottagningen (BMM), barnavårdscentralen (BVC), och Öppna Förskolorna i Bro och Kungsängen tillsammans. Vi stöttar dig som väntar barn eller har barn 0-5 år.
Att vänta barn och bli förälder är stora händelser i livet som kan vara omvälvande och utmanande. När du önskar stöd i föräldraskapet, för egen del eller tillsammans med din partner kan du boka samtal med våra familjebehandlare.
Prata med din barnmorska eller BVC alternativt ring direkt till föräldrastödets telefon för kontakt och tidsbokning.
Föräldrastödet
Är du nybliven förälder och vill delta i en föräldragrupp? Alla nyblivna föräldrar har möjlighet att delta i grupperna som arrangeras av Familjecentralen både i Bro och i Kungsängen.
Syftet med föräldragrupperna är att du som nya föräldrar ska kunna skapa ett tryggt nätverk och nya sociala kontakter. Under samtal och diskussioner får du ta del av kunskapsbaserad information om barn hälsa och utveckling.
Varje föräldragrupp består av 6–10 barn och deras föräldrar. Vi träffas vid sex tillfällen under cirka sex månader. Grupperna startar när barnen är cirka två–fyra månader.
Du anmäler dig till en föräldragrupp på ditt BVC.
Tema för samtalen
- Anknytning och samspel
- Ta hand om dina vuxna relationer
- Trygghet och rutiner
- Familjens levnadsvanor
- Gränser och integritet
Föräldrastödet 0-20 år
Att vara förälder är oftast en källa till glädje, värme och kärlek, men kan också vara svårt och utmanande. Starka känslor väcks och det kan uppstå kriser och utmaningar av olika slag.
Kanske vill du ha ett lugnare föräldraskap? Bråka och tjata mindre, förstå ditt barns utveckling och behov, eller kunna stödja ditt barn eller ungdom på ett bättre sätt?
Behöver du någon att prata med när du känner dig otillräcklig som förälder, eller inspiration att få vardag och familjeliv att gå ihop? Kontakta Föräldrastödet!
Stödjande samtal om att vara förälder
Föräldrastödet erbjuder stödjande samtal för dig som bor i Upplands-Bro kommun och har barn 0–20 år eller väntar barn. Även andra vuxna som är viktiga för barnet är välkomna. Ingen fråga är för liten. Behövs annat stöd kan vi hjälpa dig vidare.
Vi har sekretess och besök och samtal är kostnadsfria. Om det behövs använder vi tolk.
Du når oss för kontakt och tidsbokning genom att ringa vår telefonsvarare. Tala in namn och telefonnummer och kort om ditt ärende, så ringer vi tillbaka till dig inom tre arbetsdagar.
Tel: 08-410 792 05.
Drop-in på torsdagar!
- Drop-in på torsdagar klockan 16.30 – 18.30 med undantag för röda dagar.
- Ta en nummerlapp, sitt ner och vänta så kommer snart en föräldrastödjare.
Föräldrastödet
Trygghetscirkeln 0–6 år
Trygghetscirkeln är ett relationsbaserat föräldraskapsprogram för föräldrar med barn i åldern 0 till 6 år i en grupp med 6–8 föräldrar och två erfarna samtalsledare. Det bygger på anknytningsteori och 50 års forskning kring barns utveckling, deras behov och vad som skapar trygghet.
Programmet är kostnadsfritt och omfattar 7–8 träffar som varar en och en halv timme per tillfälle. Vi startar regelbundet, och har vid behov en väntelista.
Under hösten 2024 startar tre grupper.
- Torsdag den 5 september, 7 torsdagar kl. 17.30-19.00 i Bro (engelska)
- Tisdag den 24 september, 7 onsdagar kl. 17.30-19.00 i Bro (svenska)
- Tisdag den 8 oktober, 7 tisdagar kl. 17.30-19.00 i Kungsängen (svenska)
Lokal för grupperna meddelas senare.
Du kommer i kontakt med samtalsledare samt anmäler dig genom att maila trygghetscirkeln.
Trygghetscirkeln
Under kursen får du möjlighet att undersöka vilket stöd som föräldrar behöver ge sina barn när de utforskar världen och sina känslor. Målet är att ditt barn ska känna trygghet i sig själv då det möter livets utmaningar.
Vi närmar oss våra egna erfarenheter och funderar över hur detta avspeglar sig i vårt föräldraskap. Vi tittar gemensamt på filmklipp som visar barn och föräldrar i olika situationer och pratar om hur vi är tillräckliga som föräldrar och hur vi kan sätta gränser.
Tonårsförälder
Här finns tips till dig som är tonårsförälder:
Kommunen erbjuder stödjande samtal för dig som vill bolla funderingar kring ditt barn eller tonåring. Ingen fråga är för liten. Sitt inte ensam med din oro. Prata med oss!
Besök och samtal är kostnadsfria. Tolk finns vid behov.
Ring 08-410 792 05. Tala in namn, telefonnummer och kort om ditt ärende så blir du kontaktad inom tre arbetsdagar.
Mini Maria erbjuder rådgivning och behandling för unga mellan 13–20 år som har problem med alkohol, droger eller spel om pengar. Här finns även stöd till dig som är närstående.
Rådgivning och tidsbokning: 08-580 291 83
Sjuksköterska: 08-1234 74 10
E-post: ungdomsteamet@jarfalla.se
Besöksadress: Posthuset plan 2 i Jakobsbergs centrum, ingång Ynglingavägen 5A.
Maria Ungdom tar emot personer upp till 20 år. Hit kan du komma med akut påverkan eller akut oro. Du behöver inte boka någon tid men om du vill kan du ringa på: 08-123 474 10.
Besöksadress: Finsens väg 1, St Görans sjukhus 112 19 Stockholm
12 juli - 21 augusti hänvisas alla familjer och ungdomar till Maria ungdom på Kungsholmen för rådgivning och tidsbokning.
Din tonåring lyssnar på dig och de gränser du sätter, även om det inte alltid verkar så. De flesta ungdomar vill ha tydliga regler hemma kring alkohol och vad som gäller på kvällar. Här hittar du tips på hur du kan prata med ditt barn och visa att du finns där.
Är du orolig för att ditt barn eller en ungdom du känner luras eller lockas att begå brott? Här hittar du varningstecken att leta efter. I materialet Gängsnacket, som finns på många olika språk, kan du få stöd i hur du kan prata med unga om vad de ska tänka på. Du som är orolig kan göra en orosanmälan till socialtjänsten eller kontakta polisen. Det finns hjälp att få för både unga och närstående.
Var uppmärksam på om barnet:
- Ljuger eller verkar dölja saker.
- Börjar umgås med nya, äldre ungdomar eller vuxna.
- Har nya kläder eller ny telefon.
- Slutar be om pengar eller verkar ha mer egna pengar.
- Skickar eller tar emot misstänkt mycket eller stora mängder pengar (via swish eller konto).
- Börjar ha två mobiler.
- Uttrycker sig annorlunda, nya åsikter eller värderingar.
Webbföreläsning: Så påverkar sociala medier barn och unga
Kriminologen Maria Dufva föreläser om sociala mediers inverkan på barn och unga. Inspelningen är från en öppen föreläsning i Upplands-Bro i januari 2024. Den riktar sig främst till föräldrar och andra vuxna. Filmen är 1 timme och 40 minuter lång.
Vi på kontaktcenter finns här för dig!
- Fråga oss
- Felanmälan
- kommun@upplands-bro.se
- 08-581 690 00 Öppet
- Chatta med oss
- Videosamtal - öppet vardagar kl 10-11
Är du nöjd med informationen på sidan?