Uppdaterad 19 maj 2023
Skriv ut

Samverkan – så skapar vi mervärde i digitaliseringsarbetet

Upplands-Bro kommun ligger i framkant inom digitalisering i offentlig sektor, förra året nådde Upplands-Bro finalplats i Kvalitetsmässans årliga tävling Sveriges digitaliseringskommun. Digitalisering handlar om att utveckla och effektivisera kommunens service till Upplands-Broborna.

Kollage. Pojke som cyklar. En idrottsplats. En ikon som visar trängsel.

Med hjälp av digitalisering skapar kommunen verktyg som underlättar vardagen, både för Upplands-Broborna och för kommunens medarbetare. Ett exempel är användandet av IoT, internet of things. Det betyder att saker kopplas till Internet, och på så sätt delar med sig av viktig information till oss människor (se faktaruta).

IoT kan ge direkt nytta för invånarna. Nyligen blev till exempel Kungsängen IP en ”smart” idrottsplats, vilket bland annat betyder att den som vill träna kan se hur mycket aktivitet det är på konstgräsplanerna och om det blåser på platsen – redan innan personen lämnar hemmet.

Samma teknik visar ett flertal parametrar om Lillsjö badplats på kommunens webb. Till exempel: hur många parkeringsplatser är lediga? Är det trångt på stranden eller i löparspåret?

– Digitalisering är en mycket viktig del i kommunens utveckling och när det gäller vår förmåga att leverera god service till invånarna i Upplands-Bro. I vår organisation är samverkan A och O. Genom att vi delar erfarenheter med varandra upptäcker vi hur samma teknik kan användas för olika syften. Det här är en avgörande nyckel för att vi ska klara välfärden även i framtiden, säger Ida Texell, kommundirektör.

Internet of things, IoT

Användning av saker som har inbyggd elektronik och uppkopplade till internet är vanligt i kommuner och regioner. Det kan vara en sensor som skapar en tillsynstjänst i omsorgen eller en tjänst som talar om att soptunnor ska tömmas. Saker som ingår i det vi kallar Internet of Things, IoT. • IoT är saker som kan "prata" med varandra och dela med sig av viktig information till oss människor. • IoT sammankopplar den digitala och fysiska världen med varandra och det är ett stort steg för hela samhällsutvecklingen. Källa: Sveriges kommuner och regioner

Är du nöjd med informationen på sidan?