Uppdaterad 07 november 2022
Skriv ut

Årets novelltävling för unga avgjord

Nu har vinnarna i bibliotekets novelltävling 2022 för unga utsetts. Av tio inlämnade bidrag valde juryn ut tre favoriter, där förstaplatsen gick till novellen The Wish.

Collage med bild på flicka, kopp och en bok samt ett bokomslag

Bilden nere till vänster visar bokomslaget till antologin som ges ut med de vinnande novellerna.

Årets novelltävling genomfördes under sommaren, mellan 25 maj och 8 augusti, och riktade sig till unga i åldern 9 - 19 år gamla. En jury, bestående av kommunens bibliotekarier, valde sedan ut tre pristagare som får sina noveller publicerade i en antologi som kommer att finnas för utlåning på kommunens folkbibliotek. Förutom antologin belönades vinnarna med presentkort hos bokhandlare. Prisutdelningen skedde i kommunhuset i Kungsängen 22 oktober.

Vinnarna med juryns motiveringar

1:a pris. Nathalie Selin. The Wish.

Juryns motivering: The Wish präglas av en drömsk och långsamt avnjuten stämning som kontrasteras mot en svår och otäck situation. Miljöbeskrivningarna är mycket fina och författaren använder sig av olika språkliga toner för olika karaktärers röster samt ger exposition på ett organiskt och välskrivet sätt. Vidare har novellen en god struktur som visar på förståelse för novellers uppbyggnad.

2:a pris. Tyra Eclundh. Aldrig ett hem.

Juryns motivering: Novellen påminner om en klassisk spökhistoria med god struktur och flyt. Författaren bygger långsamt upp spänningen och överraskar läsaren på slutet. Det är välskrivet, läskigt och snyggt. Soråket är dynamiskt och målande samt väl anpassat till genren.

3:e pris. Isaac Tyson. Berättelsen om Embla.

Juryns motivering: Berättelsen om Embla är ett välskriven äventyr med många nyanser i språket. Trots sin längd finns ett driv genom hela novellen som håller läsaren i ett stadigt grepp. Vi är också imponerade av arbetet med textsättning och omslagets design.

Är du nöjd med informationen på sidan?