Uppdaterad 24 oktober 2022
Skriv ut

Urk, vad det luktar! Tips för matavfall i sommarvärmen

Under sommaren kan det uppstå problem med flugor och dålig lukt i sopkärlet för matavfall. Så här gör du för att undvika dålig lukt och insekter.

Bild på matavfall i diskho

2020 införde Upplands-Bro kommun fyrfackskärl för sopsortering för villahushåll och fritidshus. Varje fastighet har två fyrfackskärl och här sorteras matavfall, restavfall, tidningar/returpapper samt förpackningar av ofärgat glas, färgat glas, metall, papper och plast.

Tips i sommarvärmen

Kärl 1, där matavfallet läggs, kan lätt börja lukta illa och dra till sig insekter i sommarvärmen. Här kommer några tips för att undvika att det blir så.

Se till att matavfallet är så torrt som möjligt och håll ditt matavfallskärl rent.

Bruna matavfallspåsar

  • Låt vätskan rinna av i vasken innan du lägger avfallet i påsen. Lägg gärna använda servetter och hushållspapper i påsen för att suga upp vätska.
  • Torrskala lök, sallad och andra grönsaker direkt i påsen.
  • Rulla alltid ihop påsen så att den är ordentligt stängd.
  • Byt papperspåse ofta, även om den inte är full.
  • Använd endast bruna papperspåsar som tillhandahålls av kommunen, inte vanliga platspåsar eller påsar av bioplast.

Påshållare

  • Använd alltid hållaren för matavfallspåsen för att hålla påsen luftig. Luften kan cirkulera även under påsen och avfallet kan torkas ordentligt.
  • Ställ aldrig påsen i en plasthink eller plastpåse.
    Diska hållaren om den är smutsig.
  • Ett rent kärl är det bästa sättet att undvika flugor och lukt.
  • Ställ kärlet på en så skuggig plats som möjligt.
  • Häll eller spraya lite ättika på tunnans kant och botten. Ett bra knep är att fylla och använda en vattensprayflaska med ättika, en sådan som man använder för att duscha sina blommor. Detta motverkar flugor, fluglarver och lukt.

Mer om avfall

Är du nöjd med informationen på sidan?