Uppdaterad 24 oktober 2022
Skriv ut

Konstnär, kreativ coach och sagoberättare – här är Årets Upplands-Broare

Helena N Åkerlund, konstnär, gallerist och kreativ coach, har i flera år haft målarkurser för barn och vuxna i Upplands-Bro. Hon är ett känt ansikte bland kommunens allra yngsta genom att hon varje vecka läser sagor på biblioteket. Nu har hon utsetts till Årets Upplands-Broare 2021.

Bildkollage. En kvinna, akvarellfärger, barn som lyssnar på saga.

Helena N Åkerlund är konstnär och kreativ coach i måleri. Hon läser regelbundet sagor för barn på biblioteket, här i Sagorummet i Bro bibliotek.

– Det känns otroligt ärofyllt. Det var helt oväntat, jag är jätteglad! säger Helena N Åkerlund om utnämningen.

Hon tog emot blommor av kommunfullmäktiges ordförande Anders Åkerlind vid sammanträdet den 30 mars.

Helena N Åkerlund har sysslat med olika former av konst sen hon var liten. Hon beskriver det själv som att hon i princip föddes med en pensel i handen. Hon är utbildad sångerska och har även sysslat med teater.

Dramakunskaperna kommer väl till pass när hon varje vecka läser sagor för små barn på kommunens bibliotek.

Men det är konst och måleri som är den stora passionen för Helena N Åkerlund.

– Jag har haft målerikurser i Upplands-Bro i 15 år. Nu jobbar jag dels med barn på Kulturskolan, dels driver jag eget företag. Sedan sju år tillbaka har jag min egen Konststudio med galleri hemma på tomten. Där ställer jag ut både andras konst och min egen, säger hon.

Ständig utveckling

Helena N Åkerlund kommer inom kort att även hålla sina målarkurser digitalt, en tanke som väcktes i spåren av coronapandemin.

– Jag vill alltid utvecklas och det här blir ett steg på min kreativa bana, det ska bli väldigt spännande, säger hon.

Kärleken till konsten handlar om möjligheten att skapa helt fritt och att varje konstnär får uttrycka sig själv. Helena N Åkerlund undervisar både barn, ungdomar och vuxna.

– Det är fantastiskt att se människor skapa utifrån sig själva, att jag hittar nycklar som de kan jobba vidare med och hitta sin egen kreativitet. Det är det som gör att jag brinner för konsten, säger hon.

Motivering

Ständigt nya generationer av Upplands-Brobor har genom Helena N Åkerlunds försorg lockats till eget skapande.

För många av kommunens barn har Helena varit den första kontakten med kulturutövande: som sagoberättare på biblioteket har hon tagit med sina lyssnare på suggestiva och dråpliga resor, som konstpedagog har hon väglett och inspirerat många blivande konstnärer.

Helena har betytt mycket för det lokala konstlivet, både som konstnär i egen rätt och som en drivande kraft i konstföreningen Konstformer.

Om utmärkelsen

Varje år utser kommunen årets Upplands-Broare. Priset går till en eller flera personer som agerat god förebild för andra. Det är allmänheten som nominerar till priset.

Vinnaren får, förutom äran, välja valfritt verk från vårsalongen, värt högst 5 000 kr.

Är du nöjd med informationen på sidan?