Uppdaterad 24 oktober 2022
Skriv ut

Fullspäckat program för 65-plussare

Vill du som är över 65 år fylla agendan med spännande och roliga aktiviteter? Då ska du spana in förebyggande enheten för äldre program. Här finns mycket att välja på.

Personer ute på promenad med gåstavar en fin höstdag

Vi blir allt äldre i Sverige. För många kommer tiden som pensionär att bli den längsta fasen i livet. Förebyggande enheten finns för att skapa förutsättningar för att äldre i Upplands-Bro kommun skall kunna vara aktiva längre upp i åldrarna samt att motverka ensamhet. Förebyggande enheten för äldre arbetar också med anhörigstöd och volontärverksamhet.

Utöver aktiviteter erbjuds hälsosamtal med hälsopedagog där fokus ligger på fysisk aktivitet och hur man kan bibehålla och stärka hälsan.

Stödgrupper

Här finns stödgrupper för personer med demenssjukdom och deras anhöriga, och även utbildningar. Förebyggande enheten ansvarar för dagverksamhet för personer med demenssjukdom och arrangerar också utbildningar om demens för anhöriga och andra intresserade. Sedan 2017 erbjuds en utbildning, riktad till organisationer och verksamheter som träffar många människor, som leder till en certifiering som demensvän.

Anhörigstöd

Personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk, har en funktionsnedsättning eller annan långvarig ohälsa, erbjuds stöd. Kommunens anhörigkonsulent erbjuder personliga samtal med rådgivning och vägledning, samtalsgrupper, föreläsningar och anhörigträffar.

Volontärer

Kommunen har volontärverksamhet på flera äldreboenden, servicehus, träffpunkter, biblioteken och besöksverksamhet i hemmiljö. En volontärs uppdrag kan till exempel vara: besöka någon hemma, vara promenad- eller fikasällskap, högläsning, lära ut det svenska via Språkcafé.

Mycket att välja på

Förebyggande enheten för äldre erbjuder en rad aktiviteter och möjlighet till gemenskap för alla som fyllt 65 år. Här är ett axplock av vad du kan ta del av:

» Teknikgrupp för nybörjare
» Styrketräning
» Handarbete
» Cirkelträning i Tibble
» Handträning
» Sittgymnastik
» Lätt stå-gymnastik
» Promenadgrupper
» Träffpunkter
» Teatergrupp för 65+

Kontakt

Har du frågor eller vill komma i kontakt? Ring kommunens Kontaktcenter och fråga efter förebyggande enheten för äldre.

Äldre man som har videosamtal på en dator

Är du nöjd med informationen på sidan?