Uppdaterad 24 oktober 2022
Skriv ut

Upplands-Bro en av tre nominerade som kan bli Sveriges digitaliseringskommun

Den 21 september tillkännagav Kvalitetsmässan, ett forum för verksamhets- och samhällsutveckling inom offentlig sektor, vilka nominerade kommuner som gått vidare för utmärkelsen Sveriges digitaliseringskommun 2021. Upplands-Bro är en av tre utvalda kommuner som nu har chansen att vinna den prestigefyllda utmärkelsen.v

Bildkollage

Lika viktigt som effektivisering och digitalisering är människorna i kommunens verksamheter. Under hashtag #viärupplandsbro delar kommunen berättelser om personer som i sina yrkesroller gör skillnad i Upplands-Bro.

Till Sveriges digitaliseringskommun utses den kommun som har lyckats bäst med att använda digitaliseringens möjligheter för att utveckla verksamheterna, demokratin och kommunen som helhet, skriver Kvalitetsmässan på sin hemsida.

– Jag är glad och stolt över vårt arbete som nu uppmärksammas. Det är människorna som står i centrum för oss i Upplands-Bro kommun och digitaliseringsarbetet handlar om att underlätta vardagen för invånare och medarbetare. Extra roligt blir det när även andra uppmärksammar detta viktiga arbete, säger Ida Texell, kommundirektör.

Över 100 e-tjänster har lanserats i kommunen inom loppet av ett år. Kommunen är först i världen med att använda AI-roboten Tengai som ett verktyg i arbetet med fördomsfri rekrytering. Sparksapp.se är en digital plattform för barn på 10-16 år som Upplands-Bro är pilotkommun för. Och i podden Bättre Tillsammans lyfts saker som är på gång i kommunen.

Kommunen producerar även egna informationsfilmer och annat filmmaterial som varit särskilt viktigt i tider av social distans, som att uppmärksamma högtider som valborg och midsommar och invigningsceremonier i form av film.

– Vi har satsat på en bredd av digitala tjänster. Det har gett resultat. Från att vara en av sex nominerade kommuner är vi nu en av tre i slutfasen, det är ett kvitto på att våra satsningar landar rätt, säger Johan Hedberg, digitaliserings- och IT-chef.

Övriga nominerade som gått vidare är Sundsvalls kommun och Växjö kommun. Vinnaren utses på Kvalitetsmässan den 7 mars 2022.

Sveriges digitaliseringskommun arrangeras av Kvalitetsmässan i samarbete med Sveriges kommuner och regioner (SKR), Myndigheten för digital förvaltning (DIGG), Regeringskansliet, It & telekomföretagen, Microsoft, Telia, Vinnova.

Är du nöjd med informationen på sidan?