Uppdaterad 11 mars 2024
Skriv ut

Transportelever fick testköra ellastbil

Eleverna i årskurs tre på ford- och trasportprogrammet har fått provköra en lastbil som är helt eldriven. En annorlunda upplevelse och en glimt av framtidens fordon.

– Det här är en jättemodern lastbil av senaste årsmodell som vi fått låna av Volvo truck center. Den är fossilfri, den går på el och är helt ljudlös. Fantastiskt, säger transportlärare Tommy Eriksson.

Flera elever har fått testköra och de är imponerade. En av dem är Oliver Elovsson.
– Det var lite konstigt, den var väldigt tyst och skön att köra. Jag gillar ju motorer, det är mer intressant, men ellastbilar förlänger livslängden på jorden och gör att det blir en bättre miljö i framtiden, så det är bra, säger han.

Det blir nu mer och mer vanligt med fossilfria bilar även i transportbranschen. En tungt lastad bil av denna typ kan köras en hel dag utan att laddas.
– Det kommer komma många sådana här fordon i framtiden, det är den utvecklingen vi måste ha för att klara våra miljömål i Sverige. Det kommer nog gå väldigt fort fram nu med utvecklingen, tror jag, säger Tommy Eriksson.

Fotograf Annelie Almstedt fick följa med på en provtur med eleven Linus Freidmann.
– Man fick lite känslan av att vara i ett flygplan, det var som ett tyst vakuum, väldigt häftigt, säger Annelie.

Eleven Oliver Elovsson menar att en av de bästa sakerna med transportprogrammet är just den stora fordonsparken.
– Vi har tillgång till både truckar, bilar, hjullastare och flera lastbilar, det är väldigt lyxigt och så är det inte på alla skolor, säger han.

Är du nöjd med informationen på sidan?