Uppdaterad 08 juni 2023
Skriv ut

Unga ledare prisades för genomförd idrottsledarakademi

I den gångna helgen var det avslutning för den första kullen av unga ledare som gått Idrottsledarakademin i Upplands-Bro kommun. 15 ungdomar fick ta emot diplom och priser för sina insatser.

– Jag lyckönskar alla duktiga ungdomar som nu diplomerats från första året av Idrottsledarakademin. Våra unga ledare tar nu nästa steg i sin utveckling. Att vi har ett fungerande föreningsliv med modiga, trygga ledare som är goda förebilder bidrar inte bara till utveckling i den enskilda föreningen utan i samhället i stort, säger Hannah Rydstedt Nencioni, kultur- och fritidschef, som höll tal för ungdomarna i samband med avslutningen i Marina föreningshuset i Kungsängen.

Idrottsledarakademin är ett två-årigt projekt som finansieras av Leader Mälardalen. Utbildningen riktar sig till unga i åldern 14 - 18 år från olika idrotter och klubbar. Den innehåller tio kurstillfällen och arrangeras gemensamt av Upplands-Bro kommun och Riksidrottsförbundets lokala utbildningsorganisation, RF-SISU Stockholm.

Syftet är att erbjuda en ledarskapsutbildning anpassad för ungdomar och att ge deltagarna möjlighet till utveckling och nätverkverksbyggande.

Förutom en gedigen utbildning får de unga med sig en fin merit i sin CV, samtidigt som föreningarna i Upplands-Bro får utbildade ledare som kan fungera som förebilder för andra barn och unga i klubbarna.

– Alla ledare har börjat någonstans, någon gång. Idrottsakademin ger unga chansen att växa in i ledarrollen på ett naturligt sätt. Det kommer både samhället och de själva ha nytta av, säger Mattias Peterson Ersoy (C), kultur- och fritidsnämndens ordförande, som också medverkade på avslutningen.

Anmälan till nästa idrottsledarakademi, med 20 platser, kommer att öppna upp inom kort. Föreningar kan nominera 14 - 18 år gamla medlemmar som man vill ge extra möjlighet till ledarskapsutbildning. Ungdomar som är intresserade kan också själva söka till utbildningen, som är kostnadsfri. Om den nominerade inte tillhör någon förening kommer hen att kunna matchas ihop med en lämplig förening.

Är du nöjd med informationen på sidan?