Uppdaterad 07 mars 2024
Skriv ut

Prao-resan, en gemensam satsning för framtidens arbetskraft

Genom att knyta starka band mellan utbildning och yrkesliv öppnar man dörrar för eleverna och möjliggör en bättre förståelse för arbetsmarknadens behov och utmaningar.

Framtidens kompetensbehov kräver inte bara en generationsväxling utan även anpassning till nya teknologier och hållbarhetskrav. I Upplands-Bro kommun tar man fasta på detta genom att stärka kopplingen mellan skola och näringsliv, med ett fokus på praktisk arbetslivsorientering (PRAO).

PRAO, är för de flesta av våra skolelever, den första kontakten med arbetslivet och dess möjligheter vilket leder till bättre underbyggda studie- och karriärval. I Upplands-Bro kommun vill vi knyta starka band mellan skolans värld och näringslivet och arbetsmarknadens förutsättningar. Därför begav sig näringslivsenheten ut på en prao-resa för att besöka 27 företag under en dag och arbetsgivare i kommunen för att väcka intresse för att ta emot prao-elever från årskurs 8 i vår.

Vi mötte stora och små företag, platschefer, ägare och medarbetare, butikschefer, servicepersonal och föreståndare på restauranger, bilhallar, gym och matbutiker. Vi mötte alla dem som får vårt samhälle att fungera: de som levererar vår mat, som säljer våra fordon och som främjar hälsa och välmående. Vi togs emot med välvilja och positivitet.

– Det som började som en resa med ett enkelt uppdrag att hitta prao-platser blev en levande bild av hur vår kommun hänger ihop och hur vi tillsammans kan bidra till vår gemensamma framtid - från stora affärer, vackra handelsträdgårdar och trivsamma restauranger genom ett tidigt vår-vackert landskap i Upplands-Bro kommun mot framtiden, säger Carl-Fredrik Wincent, strategisk projektledare.

Kan din arbetsplats ta emot prao-elever?

Kontakta carl-fredrik.wincent@upplands-bro.se

Är du nöjd med informationen på sidan?