Uppdaterad 14 november 2023
Skriv ut

Nu byggs Vinterrum i Bro

Genom projektet Omdaning Bro vill Upplands-Bro kommun utveckla rekreationsmöjligheterna i Bro, året runt. Därför utvecklas en ny mötesplats i skogen norr om Finnstaskolan. Detta görs utan att skada naturen. I Vinterrum kommer du kunna grilla, fika, leka och umgås, men också uppleva föreställningar och evenemang.

Byggarbetare som snickrar på en plattform i skogen

Nu pågår byggnationen av Vinterrum i Bro

Det som byggs i skogen är flera plattformar i naturen som bjuder in till rekreation och umgänge. En grillplats med bänkar och avställningsbord skapar möjlighet att samlas kring elden, värma sig och laga mat. Ett trägolv uppförs som både sittplats och scen. Det kan användas till många saker, till exempel som amfiteater, dansgolv eller för yoga.

–Idén till platsens utformning och vad den ska innehålla kommer från kommunens egna invånare. I workshopar med både äldre och barnfamiljer har vi samlat in önskemål från de boende i Bro. Utifrån deras önskemål har vi utformat en plats för blandade åldrar med möjlighet att värma sig och att ordna olika typer av aktiviteter i skogen, säger Amina Ahmed Ibrahim, vik. projektledare på Omdaning Bro.

Visionsskiss på platsen vinterrum i skogen

Visionsskiss på Vinterrum i Bro, skapad av LINK Arkitektur

Ytterligare sittplatser uppförs i form av flyttbara pallar skapade av återvunna trädstammar. Entrén kommer synliggöras genom en belyst gångväg. Entrén till den nya mötesplatsen blir till vänster om hundrastgården norr om Finnstaskolan och Broskolan.

– I Vinterrum utforskar vi hur man kan göra det enkelt och trevligt för människor att mötas och uppleva naturen året runt. Genom att erbjuda möjlighet att värma sig vid en eld, ett program med roliga aktiviteter och en fin belysningen vill vi göra platsen attraktiv att vara på även vintertid. Vi har velat vara varsamma med naturen och därför består vinterrum av lätta träkonstruktioner som ligger ovanpå marken, säger arkitekterna Karin Hammarskiöld på LINK Arkitektur och Petra Svensson Gleisner.

Upplands-Bro kommun har tillsammans med arkitektkontoret LINK Arkitektur beviljats 2,9 miljoner kronor av Vinnova för att utveckla en plats utomhus för samvaro under vintertid. Bidraget är en del av Vinnovas strategiska område Hållbar Samhällsbyggnad och ges till projekt som tar fram förslag på hur framtidens attraktiva livsmiljöer kan se ut efter pandemin.

Byggnationen av Vinterrum i Bro beräknas vara klar under november-december 2023.

Invigning av Vinterrum 1 december

Fredagen den första december klockan 18:30 hålls en invigningsceremoni i Vinterrum som bjuder på levande musik och akrobatik i träden.

För dig som inte hittar till vinterrum avgår ett gemensamt fackeltåg till Vinterrum från torget utanför Brohuset klockan 18:15.

Är du nöjd med informationen på sidan?