Uppdaterad 23 oktober 2023
Skriv ut

Fantasifulla former när barnen designar parken

En glänta i Finnstagårdsparken i Bro har genomgått en magisk förvandling med hjälp av barns kreativitet och fantasifulla idéer. Kommunen bjöd in barn från området att rita teckningar som nu fått liv i form av träskulpturer som bjuder in till lek.

Under workshops fick utegruppen från förskolan Blomman och barn i årskurs ett på Finnstaskolan utforska sin kreativitet och skapa teckningar som speglade deras lekfantasier och naturens värld. Med stöd av en konstnär fick barnen uttrycka hur de ville leka i skogen och skapa en unik lekmiljö.

Resultatet av barnens idéer kan beskådas i form av träskulpturer, som har placerats i en glänta en bit in i skogen där de nu upptäcks av allt fler besökare. Adam och Filip är på besök i gläntan och leker bland skapelserna.

– Min favorit är regnbågen för den kan man springa på jättesnabbt, säger Adam och får direkt medhåll av Filip.

Finnstagårdsparken ligger mellan Bro centrum och Finnsta. Utvecklingen av parken är en del av Omdaning Bro, ett samhällsutvecklingsprojekt med fokus på social hållbarhet. Genom samverkan och dialog med invånare strävar projektet mot att skapa en trivsam plats med småstadskänsla i Bro, där alla kan trivas.

– Vi vill ge barnens idéer och fantasier liv här i Finnstagårdsparken. Genom att skapa dessa lekytor hoppas vi att barnen ska känna sig ännu mer välkomna och inspirerade att utforska sin fantasi och leka fritt, säger Amina Ahmed Ibrahim, projektledare för Omdaning Bro.

Teckning av en snigel

Barnens teckningar gjordes om till byggskisser för träskulpturerna som skapades och sedan placerades i parken

Upptäck Finnstagårdsparken!

Ta med familjen till Finnstagårdsparken och upplev den magiska atmosfären som barnens idéer har skapat. Finnstagårdsparken är nu ännu mer lockande för både barn och vuxna och är ett perfekt utflyktsmål för lek och avkoppling i natursköna omgivningar. Här finns dessutom en liten vikingaby, fornlämningar, äppellund och två grillplatser. Parken ligger mellan Bro Centrum och Finnsta.

Lär dig mer om Finnstagårdsparken!

I kommunens egen podcast "Bättre tillsammans Upplands-Bro" finns ett avsnitt om Finnstagårdsparken där du får lära dig mer om platsens historia och om processen med att skapa statyer utifrån barnens teckningar.

Två barn sitter på en snigelskulptur

Är du nöjd med informationen på sidan?