Uppdaterad 17 augusti 2023
Skriv ut

”Disciplin, ansvar och nya kunskaper” – här berättar ungdomar om sina sommarjobb

Sommarlovet går mot sitt slut och den tredje och sista gruppen ungdomar som fått sommarjobb via kommunen är i full gång på sina arbetsplatser – både hos lokala företag och i kommunala verksamheter. Några av dem berättade om sina nyvunna erfarenheter när ansvarig politiker och tjänstemän kom på besök.

En grupp personer i ett bageri.

Edona Tupella, kallskänka på Petjos, Fredrik Norvall, utbildningschef, Rafael Gonzalez och Elizabet Ronik, sommarjobbare, Janna Gerani enhetschet för vägledning och arbete, Patrik Larsson, rekryteringsspecialist och Hans Åberg (L), ordförande i gymnasie- och arbetslivsnämnden.

478 sommarjobb har förmedlats till unga Upplands-Brobor via kommunen i år. Samtliga sökande som varit kvalificierade och har följt stegen i ansökan har fått ett erbjudande om sommarjobb. Genom samarbete med det lokala näringslivet har platser kunnat erbjudas i kommunala verksamheter och på lokala företag.

Hans Åberg (L), kommunalråd och ordförande i gymnasie- och arbetslivsnämnden har besökt några av arbetsplatserna tillsammans med tjänstepersoner från kommunen.

På Petjos kafé i Kungsängen centrum jobbar Elizabet Ronik, 17.

– Jag har lärt mig att ta beställningar, göra enklare uppgifter i köket och sköta disken. Jag har haft jobb tidigare men detta är första gången som jag har sökt via kommunen, säger hon.

Hennes sommarjobbskollega Rafael Gonzalez, 16, lägger till:

– Det här jobbet har lärt mig mer vad disciplin och ansvar innebär. Vi kommer ju att lägga en stor del av vårt liv på att jobba så det är bra att få den här erfarenheten, säger han.

"En fantastisk resurs"

På kommunala äldreboendet Kungsgården berömmer arbetsledare Margit Wallgren sommarjobbarna, bland dem Jasmin Kadri, 15, och Diana Asgari, 16.

– De är en fantastisk resurs, duktiga på att ta hand om de äldre, umgås och ta ut dem i trädgården, säger Margit Wallgren.

Bägge tjejer trivs bra.

– Jag vill gå vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet, sen är mitt mål att läsa till psykolog, säger Diana Asgari.

Besöksrundan går även förbi Ica och restaurang Golden cave som också har tagit emot sommarjobbare, sedan bär det av till Svartviksbacken i Kungsängen där kommunens Ung kraft-grupp snyggar till utemiljön.

Här berättar handledarna inom Ung kraft om gruppens arbete.

Handledarna är unga vuxna som tidigare sommarjobbat via kommunen och nu, när de är äldre, har fått uppdrag att leda arbetet inom Ung kraft.

– Jag är imponerad av våra handledare och tycker att det är jättebra att man har möjlighet att utvecklas och ta mer ansvar på det här viset. Det är ett enastående samarbete mellan kommunen och näringslivet som har möjliggjort att nästan 500 unga kunnat få sommarjobb. Arbetsplatsbesöken har gett värdefull input, både från ungdomarna, företagen och kommunens egna verksamheter, säger Hans Åberg (L), kommunalråd och ordförande i gymnasie- och arbetslivsnämnden.

Även Janna Gerani, enhetschef för vägledning och arbete, tycker att det var givande besök.

– Jag tar med mig mycket bra input. Vi ser just nu över riktlinjerna, urvalsprocessen och matchningen mellan sökande och arbetsplatser för att på bästa sätt utveckla vårt arbete inför nästa år, säger Janna Gerani.

Är du nöjd med informationen på sidan?