Uppdaterad 02 maj 2023
Skriv ut

Kommunen erbjuder gratis pilotutbildning till unga

Är du 16 - 20 år, bor i Upplands-Bro kommun och drömmer om att få flyga ett flygplan? Då har du möjligheten att gå en gratis introducerande pilotutbildning för ultralätt flygplan. Senast 1 maj måste ansökan göras.

Utbildningen, som tar emot 12 deltagare, är ett samarbete mellan Upplands-Bro kommun och föreningen Swedish Ultraflyers. Den är uppdelat på tre tillfällen: två informationsträffar 4 och 10 maj samt en heldag vid föreningens flygfält den 14 maj utanför Kungsängen.

De utvalda eleverna får lära sig grundläggande teori, men det ingår också flygning med de ultralätta planen, där de får testa reglagen under ledning av en utbildad pilot.

- Utbildningen blev en succé förra året, så vi är väldigt glada över att kunna erbjuda den igen, säger Andrés Sierra Martinez, verksamhetsutvecklare på kultur- och fritidskontoret.

Men kursen är inte bara en spännande aktivitet, den har också sociala dimensioner. Eleverna får lära sig något som kallas för airmanship, det vill säga att man behöver kommunicera på ett visst sätt och följa vissa uppförandekoder för att kunna bli pilot.

- För oss i flygklubben ser vi det som att vi kan bidra med lite vägledning in i vuxenlivet. Att de unga förstår att det är fullt möjligt att bli pilot, men att det krävs studier och rätt attityd och inställning, säger Mats Brindevi, ordförande i Swedish Ultraflyers.

Är du nöjd med informationen på sidan?