Uppdaterad 26 januari 2024
Skriv ut

Måltider i gymnasiet

Näringsriktig mat under skoldagen ger en bra grund för elevers välmående och lärande. Därför serveras alltid näringsriktig och varierad skolmat, även för de som har allergier eller andra specialbehov, på vårt gymnasium.

Veckans matsedel

Matsedeln är säsongsanpassad, miljömässigt hållbar och varierad med inslag från olika delar av världen. På menyn har vi både svensk husmanskost och elevernas “favoriträtter”.

Gör såhär för att ladda ned webb-appen Mashie

1

Surfa in på adressen mpi.mashie.com/app.

2

Sök fram den meny du är intresserad av .

3

Spara den som favorit i appen.

4

Spara appen som bokmärke eller genväg på hemskärmen.

5

Gå gärna in och "gilla" de maträtter du tycker allra bäst om.

Varje dag serveras minst två rätter, varav en är vegetarisk. Vi har en helt vegetarisk servering per vecka. I dagsläget är cirka 40 procent av inköpta livsmedel ekologiska. Vi arbetar aktivt med att minska matsvinnet i alla led.

Avvikade kost (Specialkost) 

Avvikande kost (specialkost) erbjuds till de elever som av medicinska, etiska eller religiösa skäl inte kan äta all slags mat. Du ansöker om specialkost för ditt via e-tjänsten.

För att ansöka om specialkost av medicinska skäl ska du vid din ansökan bifoga läkarintyg/utdrag ur sjukjournal eller ett medicinskt underlag för konstaterad luftburen födoämnesallergi.

Läkarintyget ska förnyas vid förändring av allergi. Du ska även bifoga ett nytt läkarintyg när ditt barn byter från skola till gymnasium. Om ditt barn inte längre behöver specialkost behöver du göra en avanmälan i e-tjänsten.

Måltidsenheten erbjuder lakto-ovo-vegetarisk kost, dvs. vegetarisk kost som inkluderar mjölk och ägg samt menyer som utesluter fläskkött, blodmat och inälvsmat. Vi har inte möjlighet att erbjuda halalkost, koshermat eller kost med till exempel enbart ekologiskt odlade råvaror.

Du behöver inte lämna in läkarintyg för att få specialkost av etiska eller religiösa skäl. Villkoret för att få specialkost är att ditt barn äter samma mat i förskolan och i skolan som i hemmet. Tillbehör från ordinarie meny samt råkost/salladsbord är komplement även till specialkosten.

Anpassad kost - NPF

Om ditt barn har behov av anpassad kost kopplat till en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) kontaktar du rektor på barnets förskola.

God mat från grunden

På Måltidsenheten i Upplands-Bro serverar vi god och näringsrik mat lagad från grunden med bra råvaror och fokus på hälsa och hållbarhet. Måltiderna ska ge eleverna en stunds avkoppling och matglädje tillsammans med oss.

Vi följer skollagens krav på näringsriktig skolmat till barn i förskolan och elever i skola och gymnasium med stöd av Livsmedelsverkets rekommendationer. Dessa rekommendationer säger bland annat att lunchen ska ge cirka 25–30% av dagens energi- och näringsbehov. Matsedeln ska vara varierad och specialkost erbjudas vid behov.

Har du frågor om maten i Upplands-Bro kommun? Kontakta vår kostchef.

Kostchef Susanne Rådberg Persson

Skolornas matråd

För att göra eleverna delaktiga i frågor som menyval och miljön i skolmatsalen finns ett matråd. Matrådet är ett samarbete mellan elever, skolpersonal och Kostenheten. De elever som vill delta i matrådet anmäler sig till sin klasslärare.

Möt Stefan - UBG:s egen kock

Person i ett kök

Det är Stefan Bjurinder och hans medhjälpare i köket som varje dag levererar skolmaten i UBG:s restaurang. De tillagar hela 2 500 portioner varje dag och för Stefan är det viktigt att alla känner sig välkomna när det är dags för lunch.

- Restaurangen ska vara en trevlig plats som man ser fram emot att gå till. Det är en utmaning att laga mat varje dag till så många personer utifrån den budget som finns, men vi gör vårt bästa för att det ska bli så bra som möjligt.

Stefan kommer från en släkt med många kockar och har tagit mycket inspiration från sin mamma som är en grym matlagare. Han har stor erfarenhet från olika typer av kök, och har jobbat både på fartyg och i andra länder som Norge, Irland och Island. Men kanske allra bäst trivs han med att jobba i skolrestaurang.

- Det bästa med mitt jobb är att ingen dag är den andra lik, det är väldigt stor variation. Det är ständigt nya utmaningar, till exempel lagar vi mat till allt från förskolebarn till de på gymnasiet som i princip är vuxna, och smakbilden ser ju lite olika ut då. Vi försöker till exempel krydda upp maten mer här på UBG för att det ska passa eleverna som äter här.

Stefans egen favoriträtt?
- Det är svårt att välja! Men nu på hösten är det gott med en mustig gryta!

Är du nöjd med informationen på sidan?