Uppdaterad 16 november 2022
Skriv ut

Så fungerar det på UBG

På Upplands-Brogymnasiet, UBG, finns professionella studie- och yrkesvägledare, ett välutbildat elevhälsoteam, en egen kock och tillgång till modersmålsundervisning. Allt för att du ska må bra och lyckas med dina studier och för att du ska lämna oss med bäst möjliga framtidsförutsättningar.

På Upplands-Brogymnasiet, UBG, finns våra professionella studie- och yrkesvägledare, SYV, för att ge dig råd om studier, val och framtidsmöjligheter. De erbjuder dig individuell coachning och jobbar även med hela grupper för att skräddarsy vägledning riktad mot respektive program.

Vägledningssamtal 

I vägledningssamtalet kan du få hjälp av studievägledaren för att

  • få veta mer om olika studiealternativ utifrån din personlighet, intressen och förutsättningar
  • lära dig mer om hur arbetsmarknaden ser ut inom olika områden/branscher.
  • göra genomtänkta val och fatta beslut som hjälper dig mot vidare studier eller arbete.

Framtidssamtal om utbildningar och arbete

Studievägledarens arbete ser olika ut utifrån i vilken årskurs du går, men i regel får du i årskurs 1 introduktion och vägledning kring studieplaner, inriktningsval, programfördjupningar och individuellt val.

I årskurs 2 och 3 får du information om utbildningar och arbete efter gymnasiet och även ett individuellt framtidssamtal. Du får besöka en utbildningsmässa, samt träffa utbildningsanordnare och representanter från olika yrkesbranscher.

Hoppa av eller inte börja gymnasiet

Det är inte obligatoriskt att gå i gymnasiet, men du har i regel lättare att få ett jobb som passar dig efter en avslutad gymnasieutbildning. Om du hoppar av gymnasiet kan du få hjälp med att börja studera igen, eller att komma igång att söka jobb eller praktikplats. Du som bor i kommunen och är mellan 16 och 19 år, omfattas också av kommunens aktivitetsansvar, KAA. Det betyder att kommunen kan hjälpa dig med individuella coachsamtal, praktikplats, jobbsökaraktiviteter eller individuellt anpassade studier.

Om du hoppar av gymnasiet för att börja jobba kan ett första steg vara att du skriver in dig på Arbetsförmedlingen.

Studievägledaren ger dig råd

Prata gärna med studievägledaren på din skola om du känner att du inte orkar läsa vidare på gymnasiet direkt efter nian. Eller prata med en studie- och yrkesvägledare på UBG om du redan börjat plugga hos oss, men funderar på att hoppa av.

Studie- och yrkesvägledare Jessica Hänel
Program: IM, BF
Studie-och yrkesvägledare Lena Stenström
Program: BA, EK, NA, TE
Tor Svensson
Program: FS, FT, SA

Näringsriktig mat under skoldagen ger en bra grund för elevers välmående och lärande. Därför serveras alltid näringsriktig och varierad skolmat, även för de som har allergier eller andra specialbehov, på vårt gymnasium.

Veckans matsedel

Matsedeln är säsongsanpassad, miljömässigt hållbar och varierad med inslag från olika delar av världen. På menyn har vi både svensk husmanskost och elevernas “favoriträtter”.

Gör såhär för att ladda ned webb-appen Mashie

1

Surfa in på adressen mpi.mashie.com/app.

2

Sök fram den meny du är intresserad av .

3

Spara den som favorit i appen.

4

Spara appen som bokmärke eller genväg på hemskärmen.

5

Gå gärna in och "gilla" de maträtter du tycker allra bäst om.

Varje dag serveras minst två rätter, varav en är vegetarisk. Vi har en helt vegetarisk servering per vecka. I dagsläget är cirka 40 procent av inköpta livsmedel ekologiska. Vi arbetar aktivt med att minska matsvinnet i alla led.

Avvikade kost (Specialkost) 

Avvikande kost (specialkost) erbjuds till de elever som av medicinska, etiska eller religiösa skäl inte kan äta all slags mat. Du ansöker om specialkost för ditt via e-tjänsten.

För att ansöka om specialkost av medicinska skäl ska du vid din ansökan bifoga läkarintyg/utdrag ur sjukjournal eller ett medicinskt underlag för konstaterad luftburen födoämnesallergi.

Läkarintyget ska förnyas vid förändring av allergi. Du ska även bifoga ett nytt läkarintyg när ditt barn byter från skola till gymnasium. Om ditt barn inte längre behöver specialkost behöver du göra en avanmälan i e-tjänsten.

Måltidsenheten erbjuder lakto-ovo-vegetarisk kost, dvs. vegetarisk kost som inkluderar mjölk och ägg samt menyer som utesluter fläskkött, blodmat och inälvsmat. Vi har inte möjlighet att erbjuda halalkost, koshermat eller kost med till exempel enbart ekologiskt odlade råvaror.

Du behöver inte lämna in läkarintyg för att få specialkost av etiska eller religiösa skäl. Villkoret för att få specialkost är att ditt barn äter samma mat i förskolan och i skolan som i hemmet. Tillbehör från ordinarie meny samt råkost/salladsbord är komplement även till specialkosten.

Anpassad kost - NPF

Om ditt barn har behov av anpassad kost kopplat till en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) kontaktar du rektor på barnets förskola.

God mat från grunden

På Måltidsenheten i Upplands-Bro serverar vi god och näringsrik mat lagad från grunden med bra råvaror och fokus på hälsa och hållbarhet. Måltiderna ska ge eleverna en stunds avkoppling och matglädje tillsammans med oss.

Vi följer skollagens krav på näringsriktig skolmat till barn i förskolan och elever i skola och gymnasium med stöd av Livsmedelsverkets rekommendationer. Dessa rekommendationer säger bland annat att lunchen ska ge cirka 25–30% av dagens energi- och näringsbehov. Matsedeln ska vara varierad och specialkost erbjudas vid behov.

Har du frågor om maten i Upplands-Bro kommun? Kontakta vår kostchef.

Kostchef Susanne Rådberg Persson

Skolornas matråd

För att göra eleverna delaktiga i frågor som menyval och miljön i skolmatsalen finns ett matråd. Matrådet är ett samarbete mellan elever, skolpersonal och Kostenheten. De elever som vill delta i matrådet anmäler sig till sin klasslärare.

Möt Stefan - UBG:s egen kock

Person i ett kök

Det är Stefan Bjurinder och hans medhjälpare i köket som varje dag levererar skolmaten i UBG:s restaurang. De tillagar hela 2 500 portioner varje dag och för Stefan är det viktigt att alla känner sig välkomna när det är dags för lunch.

- Restaurangen ska vara en trevlig plats som man ser fram emot att gå till. Det är en utmaning att laga mat varje dag till så många personer utifrån den budget som finns, men vi gör vårt bästa för att det ska bli så bra som möjligt.

Stefan kommer från en släkt med många kockar och har tagit mycket inspiration från sin mamma som är en grym matlagare. Han har stor erfarenhet från olika typer av kök, och har jobbat både på fartyg och i andra länder som Norge, Irland och Island. Men kanske allra bäst trivs han med att jobba i skolrestaurang.

- Det bästa med mitt jobb är att ingen dag är den andra lik, det är väldigt stor variation. Det är ständigt nya utmaningar, till exempel lagar vi mat till allt från förskolebarn till de på gymnasiet som i princip är vuxna, och smakbilden ser ju lite olika ut då. Vi försöker till exempel krydda upp maten mer här på UBG för att det ska passa eleverna som äter här.

Stefans egen favoriträtt?
- Det är svårt att välja! Men nu på hösten är det gott med en mustig gryta!

På Upplands-Brogymnasiet, UBG, är vi måna om dig som elev och din arbetsmiljö. Därför erbjuder vi ett välutbildat elevhälsoteam som finns på plats alla dagar i veckan. Elevhälsan är kostnadsfri och all personal har tystnadsplikt.

Skolsköterskor

De medicinska insatserna inom elevhälsan görs av våra skolsköterskor Hamide Sattari och Pia Sjöborg, Du kan träffa dem antingen genom att boka in en tid eller göra ett drop-in besök. 

Skolsköterska Hamide Sattari
Program: BA, EK, IM, NA, TE
Skolsköterska Pia Sjöborg
Program: BF, FT, HA/FS, SA

Skolkurator

UBG har två skolkuratorer. Tillsammans med elever och övrig personal driver de skolans viktiga arbete kring trygghet, likabehandling och värdegrund.

Boka gärna in ett möte om du har något du vill prata om i lugn och ro. Skolkuratorerna finns på plats i skolan alla dagar i veckan.

Skolkurator Kajsa-Lena Sundell
Program: BA, EK, IM, NA, TE
Skolkurator Stina-Britta Hellberg
Program: BA, EK, FT, HA/FS, NA, TE

Särskilt stöd av speciallärare

På UBG är vi måna om att våra elever ska lyckas. Därför erbjuder vi stöd på olika sätt. För att alla elever ska få rätt till en likvärdig utbildning görs individuella anpassningar i klassrummen och i flera ämnen ges stödtimmar utanför ordinarie lektionstid. Dessutom finns två speciallärare på vårt eget Elevcentrum som stöttar elever i behov av särskilt stöd. Här ges, förutom hjälp i olika ämnen, tips på studieteknik och möjlighet att få digitala hjälpmedel.

Behöver du extra stöd i dina studier? Kontakta en av våra speciallärare.

Speciallärare Sune Andersson
Program: IM
Speciallärare Anna Lennström
Elevcentrum

Ska du börja på Upplands-Brogymnasiet, UBG, och talar ett annat modersmål än svenska hemma? Här kan du läsa mer om och ansöka om modersmålsundervisning på gymnasiet.

Vem har rätt till modersmålsundervisning?

För att du ska ha rätt till modersmålsundervisning ska minst en av dina vårdnadshavare ha ett annat modersmål än svenska. Språket ska talas i hemmet, du ska ha grundläggande kunskaper i språket och ha läst modersmål i årskurs 9.

Du har också rätt till modersmålsundervisning om du anser dig tillhöra en nationell minoritet och talar någon av dessa språk:

  • finska
  • jiddisch
  • meänkieli
  • romani chib (alla varieteter)
  • samiska

För att du ska ha rätt till modersmålsundervisning i någon av de nationella minoritetsspråken ska du ha goda kunskaper i det språket.

Modersmålsundervisning på UBG

På Upplands-Brogymnasiet erbjuds två olika modersmålskurser som var och en är på 100 poäng.

Kursen Modersmål 1 bygger på grundskolans kunskaper eller motsvarande. Kursen Modersmål 2 bygger vidare på kursen Modersmål 1.

Ansökan till modersmålskurserna gör du inför kommande läsår tillsammans med studevägledaren. Senast den 25 maj ska ansäkan vara gjord. Om du börjar i åk 1 på UBG så ansöker du om plats under höstterminens första vecka.

Avsluta modersmålsundervisning 

Modersmålsundervisningen avslutas automatiskt när du går ut gymnasiet. Vill du avsluta undervisningen tidigare kan du kontakta expeditionen på UBG.

Expeditionen UBG

Kontakta oss om du har frågor

Om du har frågor kring modersmålsundervisningen och hur den passar in i din övriga undervisning, kontakta en av studie- och yrkesvägledarna (SYV) på Upplands-Brogymnasiet.

Är du nöjd med informationen på sidan?