Familjehem

Grundutbildningar för familjehem

Alla familjehem i Upplands-bro ska gå en grundutbildning. Utbildningen baseras på socialstyrelsens utbildningsmaterial ”Ett hem att växa i”. Det är socialförvaltningen i Upplands-Bro som ansvarar för utbildningarna.

När du har blivit familjehem eller jourhem, så kommer du att få gå en familjehemsutbildning. Utbildningen är cirka 8 gånger och 3 timmar varje gång. Du får lära dig mer om att vara familjehem eller jourhem.
Utbildningen omfattar följande områden:

familjevården och de placerade barnen
ett uppdrag i samverkan med barnet i fokus
att stödja barns behov av närhet, anknytning och omsorg
att hantera kriser, separationer och förluster
livslånga relationer och ursprungsfamiljens betydelse
skolgång och hälsa
att vägleda och fostra
vardagen i familjehemmet


  1. Handledning

  2. Upplands-bro kommun erbjuder sina familjehem möjlighet att få delta i en handledningsgrupp. I handledningsgruppen får familjehemmet träffa andra familjehemsföräldrar och får möjlighet att diskutera och reflektera runt dilemman och svårigheter som uppdraget kan innebära.

  3. Handledningsgruppen leds av en särskilt utbildad handledare. Handledningsgrupperna sätts i möjligaste mån ihop utifrån uppdragets art. Det finns till exempel grupper för familjehem som är släkt med barnet och grupper för familjehem som har tonåringar.
    Om du är intresserad av att delta i en sådan handledningsgrupp tar du kontakt med ansvarig familjehemssekreterare.

 

Mer information om Familjehem
Paired Reading: Ett försök i sju kommuner med lästräning för familjehemsplacerade barn (Länk till annan webbplats, http://www.allmannabarnhuset.se/projekt/avslutade-projekt/paired-reading/) Allmänna Barnhuset

Oplanerade avbrott i familjehemsplaceringar av yngre barn och långvarigt placerade barn (Länk till annan webbplats, http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2012/2012-11-28)
Socialstyrelsen

Ett barnhem är inget hem för barn
(Länk till annan webbplats, http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/286724?programid=503&playepisode=286724)
Astrid Trotzig


Böcker

Jon har ett svart hål i sitt röda hjärta, Grethe Rottböll och Emma Virke Finstämt och känslosamt om en pojkes saknad efter sin döda pappa. Om hur sorgen känns och hur man kan gå vidare. Väldigt fina illustrationer av Emma Virke.

Man undrar, Jostein Gaarder och Akin Düzakin En bok full av frågor om livet, om vänskap och om hur vi blir dem vi är. De fantastiska illustrationerna kompletterar och fördjupar. En bok att läsa tillsammans och samtala om.

Mörkret längst ner, Lemony Snicket och Jon Klassen Underbar bok om Alfred som är rädd för mörkret men som en kväll får uppleva att mörkret talar till honom! Överraskande och fina illustrationer av Jon Klassen.

När pappas farmor dog, Farzad Farzaneh och Victor Gårdsäter Pappas farmor var gammal när hon dog. Frank följer med pappa till hennes lägenhet för att hämta lite saker. På vägen pratar de om livet och döden – enkelt och lättillgängligt. Riktigt fin bok med varm ton i både texten och bilderna.

En anka är bra att ha, Isol En spännande bilderbok i liten och annorlunda format. Vi får läsa samma historia från två helt olika synvinklar, först en pojke som berättar om sin anka sen vänder man på boken och läser istället om en anka som berättar om sin pojke! Smart, kul och annorlunda av ALMA-pristagaren Isol.

Ska vi va? Pija Lindenbaum En ny bok av bilderbokskonstnären Pija Lindenbaum. Här handlar det om vänskap och lek och hur knepigt det kan vara när den ena vill leka och inte den andra. Känslor som alla kan känna igen sig i.

Det är inte min hatt, Jon Klassen Roligaste och smartaste bilderboken i år! Om den lilla fisken som stjäl den stora fiskens hatt och den spännande och farliga jakten. Perfekt exempel på parallellhandling.

Text för lättläst (radera textmodulen om sidan inte ska ha lättläst)