Uppdaterad 23 november 2022
Skriv ut

Mys framför brasan? Så eldar du rätt!

En brasa som sprakar och värmer är mysigt. För att inte släppa ut hälsofarliga partiklar och för att minimera risken för brandfara gäller det dock att elda rätt. Här guidar vi dig till tips och råd om vad du bör tänka på.

Att elda i kamin eller öppen spis är det många som gillar under årets kalla månader. Den här vintern verkar många elda mer och oftare än tidigare år, sannolikt på grund av högre elpriser. Det har gjort att kommunen har fått in fler synpunkter än vanligt om störande rök från skorstenar.

Men det går att undvika. Se till att du har koll på knep och regler i listan nedan när det är dags att tända brasan!

För att kontrollera om du eldar på ett bra sätt: gå ut och titta på röken som kommer ur skorstenen. Om du eldar rätt ska röken helst inte synas alls, förutom då det är kallt ute och ofarlig kondens, som ser ut som vit rök, kan bildas.

Elda rätt inomhus

Elda med ved och inget annat i din vedeldade kamin, spis eller ugn. Att elda sopor, plast, impregnerat virke och liknande är inte tillåtet eftersom det ger utsläpp av giftiga ämnen.

Stapla vedträna luftigt. Ett smart sätt är att lägga ett par större vedträn underst och sedan ett par lager till som i en fyrkant. Se till så att vedträna i det översta lagret är lite mindre.

För att få bra fart på elden och minimera utsläppen är det bra att använda tändmedel. Antingen kan man använda braständare som till exempel briketter, tändpåsar eller fint huggna vedträn.

Placera tändmedlet under de översta vedträna. Även om det kan ta en liten stund för brasan att ta sig så är vinsterna med att tända i toppen många. Elden brinner jämnare och det blir mer värme per vedträ.

När elden tänds behövs rikligt med luft. Elda sedan med lagom lufttillförsel. Vid lagom lufttillförsel brinner brasan med klara gula lågor som är livliga men inte för kraftfulla.

Följ alltid eldningsinstruktionerna för din eldstad. Använder du för mycket ved och eldar under för lång tid finns risken att det blir alldeles för varmt i rökkanalen och omgivningen.

Elda aldrig mer än tre kilo ved per timme i din eldstad och inte längre än fyra timmar åt gången.

Är du nöjd med informationen på sidan?