Studenter ska göra praktik i kommunens verksamheter – nytt samarbete med Karolinska Institutet
Upplands-Bro kommun stärker upp arbetet med att säkra framtidens kompetens. I ett nytt avtal med Karolinska Institutet (KI) välkomnas studenter från det medicinska universitetet att utveckla sina teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter i kommunens verksamheter.

Tina Teljstedt (KD), ordförande i äldre- och omsorgsnämnden i Upplands-Bro, Annika Östman Wernerson, rektor på Karolinska Institutet och Mitra Ghannad, socialchef i Upplands-Bro. Foto: Ulf Sirborn.
Under kommande år ska Upplands-Bro kommun och KI samverka kring verksamhetsförlagd utbildning, forskningsstudier och kompetensutveckling, något som bidrar till kommunens mål kring hållbarhet och trygghet. Ett gemensamt kunskapsutbyte kring metoder och arbetssätt skapar nytta för såväl invånare, personal och brukare som forskare och studenter.
– Jag välkomnar verkligen denna möjlighet till samarbete mellan KI och Upplands-Bro kommuns verksamheter. Behovet av kompetens och utveckling inom äldreomsorgen är stort och det är mycket positivt att vi nu kan erbjuda verksamhetsförlagd utbildning för KI:s utbildningsprogram. Det ger oss också större möjligheter att rekrytera kvalificerade medarbetare och driva systematisk verksamhetsutveckling, säger, Säger Tina Teljstedt (KD), ordförande i äldre- och omsorgsnämnden i Upplands-Bro kommun.
– Samarbetet med Karolinska Institutet och deras studenter är en viktig del av hur vi säkrar vår kompetensförsörjning. Det ger oss möjlighet att utveckla verksamheten samtidigt som vi stödjer framtidens yrkesverksamma. Genom att ta emot studenter i våra verksamheter stärker vi kvaliteten i våra tjänster och skapar en lärandemiljö där teori möter praktik på ett meningsfullt sätt, säger Mitra Ghannad, socialchef i Upplands-Bro kommun.
Teori möter praktik
Mycket av den vård som tidigare gavs på sjukhus utförs idag i kommunerna – exempelvis i hemmet, på äldreboenden eller i särskilda boenden för personer med funktionsnedsättning. Denna omställning mot en mer nära och individanpassad vård kräver att också forskning och utbildning förflyttas närmare människors vardagsmiljöer. Karolinska Institutet ser därför ett stort behov av att utveckla samarbetet med kommunal vård.
– Behovet av hälsofrämjande, förebyggande, medicinska och omvårdande insatser i kommunal regi ökar, och därmed behovet av forskning och utbildning i samverkan med kommunerna, konstaterar Maria Eriksdotter som är KI:s rektorsråd för samarbete med hälso- och sjukvården.
Den 3 juni tecknade Upplands-Bro kommun och Solna stad samarbetsavtal med Karolinska Institutet. I praktiken handlar samarbetet till exempel om att fler studenter ska få möjlighet till verksamhetsnära lärande inom exempelvis äldreomsorg eller elevhälsa, och underlätta för forskare att genomföra kliniska studier som rör kommunal vård och omsorg.
– Det här är en win-win där man bidrar med kunskap från båda håll. Kommunerna får tillgång till utvidgad pedagogisk kompetens, studenterna får en praktisk inblick i hur det fungerar där människor lever och verkar och mer forskning bidrar till ökad kunskap med målet att förbättra vår hälsa, säger Maria Eriksdotter.
– Att arbeta nära studenter ger oss nya perspektiv och idéer som berikar både våra verksamheter och den framtida yrkeskåren. Vi ser verksamhetsförlagd utbildning som en investering i framtiden, där studenter får värdefull erfarenhet och vi får ta del av den senaste forskningen och kunskapen, säger Mitra Ghannad.
Studenterna som kommunen tar emot kommer från sjuksköterskeprogrammet, arbetsterapeutprogrammet, fysioterapeutprogrammet, psykologprogrammet och dietistprogrammet. De erbjuds plats på bland annat äldreboenden, LSS-verksamheter och inom skolhälsovården.
Vi på kontaktcenter finns här för dig!
- Fråga oss
- Felanmälan
- kommun@upplands-bro.se
- 08-581 690 00 Stängt
- Chatta med oss
- Videosamtal - öppet vardagar kl 10-11