Uppdaterad 02 juni 2025
Skriv ut

Ny socialtjänstlag – så ska stödet till Upplands-Broborna stärkas

Nyligen beslutade riksdagen om en ny socialtjänstlag för Sveriges kommuner. Den nya lagen, som börjar gälla den 1 juli, är anpassad till dagens samhälle och innebär ett skifte mot en mer förebyggande, lättillgänglig och kunskapsbaserad socialtjänst. Upplands-Bro är en av de kommuner som tidigt började ställa om för att bättre möta invånarnas behov av stöd och hjälp genom livet.

Kollage, en man och två kvinnor.

Peter Wissing (M), ordförande i socialnämnden, Tina Teljstedt (KD), ordförande i äldre- och omsorgsnämnden och Mitra Ghannad, socialchef i Upplands-Bro kommun.

En mer tillgänglig socialtjänst ska göra det enklare för fler att komma i kontakt med socialtjänsten och det stöd som finns. Det innebär bland annat att kommunen utvecklar nya mötesplatser och arbetssätt samt flyttar ut och finns på nya platser som skolor och fritidsverksamheter i högre utsträckning än tidigare. Också kvällsöppet och drop-in hos kommunens olika mottagningar och information om stöd och hjälp ska utvecklas.

– Redan för ett par år sedan inledde socialkontoret en genomlysning för att hitta kvalitetshöjande åtgärder. I samband med det kartlade vi på vilket sätt den nya lagen kommer att påverka oss. Det gör att vi idag är förberedda, säger Peter Wissing (M), ordförande i socialnämnden.

Också äldreomsorgen arbetar med att möta den nya lagen, som bland annat fokuserar mycket på förebyggande och kunskapsbaserade insatser. En bred kompetens kring det förebyggande arbetet och demenssjukdomar finns inarbetat i verksamheterna sedan lång tid tillbaka. Dessutom ska samverkan och dialog med Upplands-Bros seniorer nu stärkas.

– Det pågår mycket utvecklingsarbete för att hitta nya metoder att stötta kommuninvånarna på trygga och säkra sätt. Vår målsättning är att vara en äldrevänlig kommun och det arbetet fortsätter. I närtid ska nämnden besluta om insatser som inte behöver behovsprövas, vilket innebär en mer tillgänglig äldreomsorg, säger Tina Teljstedt (KD), ordförande i äldre- och omsorgsnämnden.

Förebyggande, tillgänglig och kunskapsbaserad

– Den nya socialtjänstlagen gör att vi kan hjälpa människor tidigare, innan problemen blir för stora. Vi vill skapa trygghet och hållbara lösningar och vi fortsätter att utveckla hur vi möter invånarnas behov av stöd. Vissa insatser blir mer tillgängliga och det blir enklare att få stöd utan krångliga ansökningar. Att fler personer får hjälp snabbare gör också vår kommun tryggare att bo och leva i, säger Mitra Ghannad, socialchef i Upplands-Bro kommun.

De skolsociala teamen utökas och stödet till elevhälsa och skolpersonal som möter unga i skolmiljö förstärks. Vissa insatser ska kunna ges direkt utan biståndsbedömning, till exempel öppna stödgrupper och rådgivning. Hembesöken där nyblivna småbarnsföräldrar får stöd i föräldraskapet utökas och kontakten med socialtjänsten förenklas genom digitala verktyg.
Också de kunskapsbaserade arbetssätten fortsätter att utvecklas, till exempel i arbetet med ungdomar, stöd kring hot och våld, beroende, i barnutredningar och motiverande samtal.

– Vi fortsätter att använda den bästa kunskapen och erfarenheten för att ge rätt stöd. Det gör att våra insatser blir mer effektiva och hjälper fler. Det pågår också ett ständigt utvecklingsarbete för att hitta nya sätt att stötta invånarna på ett tryggt och rättssäkert sätt, säger Mitra Ghannad.