Uppdaterad 22 maj 2025
Skriv ut

Upplands-Bro värd när kommuner kraftsamlar mot välfärdsbrott

Välfärdsbrott är ett allvarligt problem som kostar samhället mycket pengar. Idag står Upplands-Bro värd när 17 kommuner samlas för en kunskapshöjande temadag om hur vi tillsammans kan stärka arbetet mot välfärdsbrottslighet.

Tre kvinnor.

Kerstin Svensson, upphandlingschef och Ida Texell, kommundirektör i Upplands-Bro kommun tillsammans med Lill Sandberg, inköpschef i Sollentuna kommun och ordförande i föreningen Nofi, Norrorts förenade inköpare.

Bidragsbrott, oseriösa underleverantörer eller falska uppgifter i upphandlingar. Välfärdsbrott sker på flera håll i offentlig verksamhet – bland annat inom byggsektorn, försörjningsstöd och vård- och omsorgstjänster som personlig assistans och hemtjänst.

Föreningen Nofi (Norrorts förenade inköpare) samlar 17 kommuner i norra Stockholm, däribland Upplands-Bro. Det är ett nätverk för att utbyta erfarenheter och lära av varandra. Dagens träff har temat Välfärdsbrottslighet och runt 90 medarbetare i medlemskommunerna är anmälda, de flesta upphandlare, inköpare, jurister och controllers.

Kommundirektör Ida Texell inleder dagen och tycker att samverkan av det här slaget har stor betydelse.

– Välfärdsbrott drabbar hela samhället, det handlar om våra gemensamma resurser. Vi behöver utveckla metoder för att sätta stopp och se till att våra skattemedel går till det de ska och används på ett klokt och korrekt sätt. Det krävs att vi jobbar tillsammans, säger Ida Texell.

Upphandling ett viktigt verktyg

Upphandling är ett viktigt strategiskt verktyg för att påverka vilka leverantörer man jobbar med i en kommun.

– Enligt ny lagstiftning inte bara kan, utan ska vi dela information med varandra mellan kommuner, regioner och myndigheter och den lagen tänker vi använda, vi kraftsamlar nu i norra Stockholm genom Nofi, säger Kerstin Svensson, upphandlingschef i Upplands-Bro kommun.

Hon fortsätter:

– I Upplands-Bro kommer vi bland annat att implementera rekommendationer från Brottsförebyggande rådet, Ekobrottsmyndigheten och Upphandlingsmyndigheten om mer omfattande kontroller av anbudsgivare redan i upphandlingsskedet. Det kommer att bli obekvämt för en del men seriösa anbudslämnare kommer att tycka att det är bra.

Publik på en läktare.

Runt 90 tjänstepersoner samlades för att dela erfarenheter i kampen mot välfärdsbrottslighet.