Ungdomars röster i fokus i kommunens trygghetsarbete
Hur tänker unga om tryggheten i Upplands-Bro kommun? Det undersöks just nu som en del av kommunens trygghetsarbete. Under Trygghetsdagen på Ekhammarskolan mötte eleverna representanter från bland annat polis, socialtjänst, kultur och fritid, lyssnade till panelsamtal och deltog i workshops.

I panelsamtalet deltog Selma Sezer, socialtjänsten, Erik Göransson, områdespolis, Malin Åström, verksamhetsutvecklare för unga och Olle Skog, öppenvården, allt under ledning av Christoffer Bohman från Skandias stiftelse Idéer för livet.
Trygghet – att känna sig säker fysiskt och känslomässigt, i skolan, på vägen dit, i sitt bostadsområde och hemma – är grundläggande för ungas välmående och psykiska hälsa. Under trygghetsdagen fick eleverna i årskurs 4-9 på Ekhammarskolan i Kungsängen möta verksamheterna som finns till just för deras och samhällets trygghet.
– Trygghetsdagen handlar om att lyssna in vad unga själva tycker och tänker om trygghet och vi är glada att så många visade intresse och engagemang och delade sina tankar. Vi fick veta mycket om hur eleverna uppfattar tryggheten i området och hur de ser att både de själva och olika samhällsaktörer kan hjälpa till att öka tryggheten. Kloka reflektioner som blir viktiga när vi utvecklar vårt brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete, säger Kajsa Laurell, projektledare inom trygghet och säkerhet på Upplands-Bro kommun.
En övergripande lägesbild och åtgärdsplan kring brott och för trygghet togs fram av kommunen redan 2023. Nu breddas bilden med ett särskilt ungdomsfokus, som ska visa vägen i det förebyggande arbetet. Kartläggningen ingår i projektet Särskild Insats trygghet (SIT), där Upplands-Bro är en av de medverkande kommunerna. Här är barn och unga några av de viktigaste målgrupperna, dels för att många brott begås av unga men framför allt för att unga utsätts för brott och otrygghet, berättar Martin Wallin, nationell projektledare för Särskild Insats Trygghet.
– Den här dagen sätter vi ungas röster i centrum och får djupare perspektiv, något som bidrar mycket till den kommunala lägesbilden och att kommunen gör rätt prioriteringar i det brottsförebyggande arbetet, men också till att vi kan ta fram modeller för hur barns perspektiv tas tillvara på ett bra sätt, som vi kan sprida vidare till andra kommuner, säger han.
Trygghetsprat på skolgården
Många av de som jobbar särskilt för att främja tryggheten för barn och unga, till exempel socialtjänsten, fältassistenter och trygghetspersonal, kultur- och fritidspersonal, polisen och Brottsofferjouren fanns på plats för att möta eleverna ute på skolgården. I montrarna kunde eleverna bland annat markera platser i kommunen som de upplever som trygga. De fick också lära sig mer om hur det går till i en rättegångssal.
– Jag tycker att Trygghetsdagen var bra eftersom de frågor vi hade kunde få svar och de platser vi känner oss otrygga kring börjar få mer uppmärksamhet i kommunen, säger en av eleverna i årskurs åtta.
– Det är skönt att känna att det liksom finns många runt oss som bryr sig om vad vi tycker och som finns där om vi behöver hjälp och stöd. Det är roligt när det händer något annorlunda och det är ju ett viktigt tema också, säger en annan elev.
%20trygghetsdag%20skolg%C3%A5rden.jpg)
Full aktivitet på skolgården där verksamheter som jobbar för ungas trygghet ställde ut och samtalade med elever.
%20trygga%20platser%20ritas%20ut%20av%20unga.jpg)
Trygga platser ritas ut av unga i årskurs 4-9 i monter på skolgården under Trygghetsdagen.
Panelsamtal om trygghet
Trygghetsdagen inleddes med att elever i årskurs åtta samlades i Kungshallen för att lyssna till ett panelsamtal med representanter från polis, socialtjänst, öppenvård och fritid.
– Vi finns här för er och ni ska veta att ni alltid kan komma till oss. Men era föräldrar har också ett ansvar att skydda er och se till att det inte händer något dåligt, så jag tycker att ni ska vara tacksamma om de vill hålla koll på er, sa Erik Göransson, områdespolis.
Han berättade att polisen ofta är ute på skolor och fritidsgårdar just för att lära känna unga. Om livet känns jobbigt, hemma eller på fritiden finns socialtjänsten.
– Vi finns här för att hjälpa och för att du ska ha det bra hemma och det går alltid att kontakta oss om du undrar något eller om någon inte mår bra. Ibland tänker man olika i familjen men då kan vi tillsammans hitta en lösning. Det finns till exempel samtalsstöd, föräldrastöd, familjebehandling och ekonomiskt stöd, sa Selma Sezer från socialtjänsten.

Eleverna i årskurs åtta satt i publiken och kunde ställa frågor till polis, socialtjänst, öppenvård och fritid.
En meningsfull fritid
En viktig skyddsfaktor för barn och ungas trygghet är meningsfulla fritidsaktiviteter. Malin Åström är verksamhetsutvecklare för unga berättade om kommunens aktiviteter och mötesplatser för unga och lyfte särskilt möjligheten att själv vara med och påverka utbudet.
– Ni är med och skapar er egen fritid! Kom gärna med förslag och ta chansen att förverkliga ditt drömprojekt, till exempel en talkshow eller en ungdomsgala med hjälp av snabbslanten.
Under eftermiddagen hölls workshops för årskurs åtta där de fick fördjupa sig kring bland annat otrygga fysiska platser och situationer, digitala miljöer, vuxenvärldens närvaro och rekrytering av unga till kriminella gäng.
Särskild insats trygghet
Upplands-Bro är en av kommunerna som deltar i projektet Särskild Insats Trygghet (SIT). Projektet löper över tre år med start 2025.
Syftet med projektet är att kartlägga barn och ungas upplevda trygghet och deras utsatthet för kriminalitet. Det innebär stöd i kommunens arbete med lokal samverkan i skolor och bostadsområden, framför allt för att förhindra att barn och unga hamnar i kriminalitet. I projektet ingår samarbete med ett flertal myndigheter samt forskare från KTH. Det drivs av Skandias stiftelse Idéer för livet och den ideella ekonomiska föreningen Talangakademin. Projektet delfinansieras av Europeiska socialfonden.
Vi på kontaktcenter finns här för dig!
- Fråga oss
- Felanmälan
- kommun@upplands-bro.se
- 08-581 690 00 Stängt
- Chatta med oss
- Videosamtal - öppet vardagar kl 10-11