Uppdaterad 14 maj 2025
Skriv ut

Hållbar vattenhantering och prunkande körsbärsträd i Bro Mälarstad

Det är inte bara Kungsträdgården som svämmar över av körsbärsblom om våren, i Bro Mälarstad finns både vita och rosa varianter som förskönar gatorna. Men visste du att sättet som de är planterade på dessutom är både klimatsmart och renar dagvattnet innan det rinner ut i Mälaren?

En man och ett blommande körsbärsträd på ett torg.

Körsbärsträd trivs i stadsmiljö, säger Jan Hellström, projektledare. ”Det är sterila träd så det blir inget kladd på bilar och trottoarer.”

De senaste fem åren har kommundelen Bro Mälarstad vuxit fram intill Rättarboda och ner mot Mälaren vid Fiskartorp i Bro. Fortfarande pågår utvecklingen av området där kopplingen till naturen och hållbarhet varit fokus från start.

På varje litet torg, som det finns flera av i Bro Mälarstad, står rosablommiga Prunus Accolade, eller vårkörsbär, som de heter på svenska. Den stora huvudgatan Sparres väg, som går genom hela området och ner till sjön, kantas av vitblommiga Prunus avium plena, eller fylldblommigt fågelbär, som trots namnet inte bildar någon frukt.

Under träden, i marken, döljer sig mer än bara rötter. Varje Träd står i 16 kubikmeter biokolsmakadam, vilket fyller flera funktioner, berättar Jan Hellström, kommunens projektledare för utvecklingen av Bro Mälarstad.

– Dels skapar vi kolsänkor, alltså en slags lagringsplats för kol, vilket hjälper till att bromsa klimatförändringarna. Dels gör makadamen att trädets rötter inte pressas av kompakt jord, vilket leder till friska välmående träd. Sist men inte minst så leds dagvattnet från trottoarerna ner och renas delvis innan det hamnar i nästa steg som är dagvattendammar, det finns sju stycken här i området. Först därefter rinner det ut i Mälaren, säger Jan Hellström.

Bro Mälarstad är den första platsen i kommunen som man arbetat med den här typen av dagvattenhantering, men sedan dess har det gjorts på fler håll, till exempel i Klövberga och på Ringvägen.