Utbildning i trygghet och säkerhet för förtroendevalda ska stärka demokratin
Idag samlades kommunstyrelsens ledamöter och ersättare i Upplands-Bro kommun tillsammans med tjänstepersoner som ansvarar för säkerhet och trygghet i en utbildning om just trygghet och säkerhet under ledning av SKR, Sveriges kommuner och regioner.

Det politiska ledarskapet står inför en rad komplexa utmaningar där prioriteringar med målkonflikter behöver hanteras. De förtroendevalda behöver stärkas i kunskap och förutsättningar för att utföra sina uppdrag. 30 procent av de förtroendevalda i Sverige blir utsatta för hot och 10 procent av de förtroendevalda hotas av systemhotande aktörer, det vill säga grovt organiserad brottslighet, enligt SKR.
Under de kommande 10 åren väntas befolkningssammansättningen genomgå stora förändringar med kraftigt minskade barnantal inom både förskola och skola, samtidigt som antalet äldre ökar stort. Ekonomin och inflationen har varit besvärande de senaste åren och säkerhetshoten har ökat samtidigt som det råder geopolitiska spänningar i flera delar av världen. I rådande säkerhetsläge hotas demokratin och sammantaget står offentlig sektor inför stora utmaningar. Det kommunala uppdraget påverkas genom förändrad demografi och förändrat skatteunderlag, kompetensförsörjning behöver tillgodoses och investeringar behöver prioriteras.
Det politiska landskapet i världen har blivit alltmer polariserande och samtalstonen har hårdnat. När förtroendevalda utsätts för hat, hot och våld på grund av sitt politiska uppdrag är det ett hot mot vårt demokratiska system. En allt hårdare ton i samtalet påverkar och avgränsar viljan att delta i ett öppet och transparant samtal som påverkar hela vårt demokratiska samhälle.
- Dagens utbildning är en fortsättning på den utbildningssatsning som vi genomför i början av mandatperioderna och är en repetition men också ett viktigt inslag med goda diskussioner över partigränserna om hur vi kan hantera samtalsklimatet mellan partier, förtroendevalda och medborgare. Även om vi drivs av olika ideologier och inte alltid har samma lösningar, är debatten i sig god för utvecklingen framåt. Men att skilja på sak och person i samtalen är viktigt, liksom att vi skyddar varandra över partigränserna, säger Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande.
I en omröstning bland deltagarna på dagens utbildning bedömdes samtalsklimatet i Upplands-Bro kommun till 4,7 på en 6-gradig skala.
- Med ökad kunskap och medvetenhet om hot och hat mot förtroendevalda och tjänstepersoner och dess konsekvenser kan vi också systematiskt förebygga hot och hat och skapa en tryggare tillvaro för alla men också stärka demokratin, säger Ida Texell, kommundirektör i Upplands-Bro.
Vi på kontaktcenter finns här för dig!
- Fråga oss
- Felanmälan
- kommun@upplands-bro.se
- 08-581 690 00 Stängt
- Chatta med oss
- Videosamtal - öppet vardagar kl 10-11