Uppdaterad 28 mars 2025
Skriv ut

Ny policy viktigt verktyg för ungas delaktighet och utveckling

En årlig tradition. Det hoppas de fem ungdomarna ha startat, som i början av mars arrangerade en Ungdomsgala. Att möjliggöra för unga att skapa och driva egna projekt med stöd i kommunens öppna ungdomsverksamhet, är i linje med en nyligen beslutad policy för verksamheten.

Divya Harish, Luliana Tesfayohannes, Iyad Saadane, Amar Memedi och Mehmet Aksoy hoppas att Ungdomsgalan kan bli en årlig tradition.

Stolta, nöjda och peppade på att göra mer, så låter de fem ungdomarna bakom Ungdomsgalan några dagar efter arrangemanget. Divya Harish, Luliana Tesfayohannes, Iyad Saadane, Amar Memedi och Mehmet Aksoy bor alla i Bro och går i nian och första året på gymnasiet.

Galan handlade om att hylla unga förebilder. Priser i 16 kategorier delades ut, med titlar som eldsjäl, hjälte och idrottsledare.

– Vi ville lyfta det fina här i Upplands-Bro, visa att det är en bra plats, och hylla förebilder och gör bra saker för andra, säger Iyad Saadane.

Alla fem hoppas nu att Ungdomsgalan kan bli en årlig tradition. Under projektet har de haft stöd av Malin Åström som arbetar inom kommunens öppna ungdomsverksamhet.

– Jag är imponerad av deras engagemang och kreativitet. Det är så inspirerande att se vad som kan skapas när unga får ta plats och låta sina idéer växa, säger hon.

Värdefulla lärdomar

När projektidén beviljades kunde ungdomarna även söka medel som innebär att de har fått ett litet arvode för tiden de lagt ner, men det viktigaste är lärdomarna de fått, menar de. De har skött nomineringsprocessen, bokat lokal och underhållning, engagerat fler unga i projektet, fixat sponsorer, skött marknadsföring och gjort intervju i media.

– Vi har lärt oss mycket om teamwork och ledarskap, säger Mehmet Aksoy och Luliana Tesfayohannes fyller i:

– Det är bra att satsa på unga, låta oss ta ansvar, det är också en bra erfarenhet på CV:t i framtiden.

I februari fattade kommunfullmäktige beslut om en policy för kommunens öppna ungdomsverksamhet, som har fokus på delaktighet och ungas personliga och sociala utveckling.

– Policyn utgår från principer som har tagits fram på europeisk nivå, vi ska inte ha gammeldags fritidsgårdar utan en utvecklande evidensbaserad verksamhet. Vi ska göra det vi vet ger bäst resultat, och med policyn kvalitetssäkrar vi detta, säger Mattias Peterson Ersoy (C) kommunalråd och ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Hannah Rydstedt Nencioni är kultur- och fritidschef och beskriver policyn som ett starkt verktyg för att skapa en bra miljö där unga kan växa som människor.

– Att jobba med delaktighet bygger även ungdomarnas förtroende och tillit till samhället och ger erfarenheter som kan ge många goda ringar på vattnet, säger hon.