Uppdaterad 27 mars 2025
Skriv ut

Upplands-Bro förbjuder lustgas i berusningssyfte

Kommunfullmäktige har beslutat att införa förbud mot att använda lustgas i berusningssyfte på vissa offentliga platser i Upplands-Bro kommun. Förbudet är ett tillägg i kommunens ordningsföreskrifter och ska bidra till ökad trygghet och motverka att unga hamnar i missbruk.

Förbudet mot bruk av lustgas gäller på samma offentliga platser som förbudet mot förtäring av alkohol, med tillägget att det även ska gälla på vissa badplatser och fritidsområden. Även försäljning av lustgas på dessa platser blir enligt det nya beslutet förbjudet.

– Vi fortsätter arbetet med att göra Upplands-Bro till en tryggare kommun för våra barn och unga. Det är ett viktigt steg för att minska brukandet av sinnesförändrande substanser, men framför allt är det viktigt att blicka framåt och arbeta förebyggande för att unga inte ska hamna i missbruk, säger Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande.

Användandet av lustgas i berusningssyfte kan leda till allvarliga skador på nervsystemet och hjärnan, ordningsstörningar och nedskräpning. I en utredning tillsatt av regeringen föreslås att en ny lag som reglerar försäljning och användande av lustgas ska träda i kraft 2026. I väntan på detta har flera kommuner valt att lägga till förbud mot lustgas i sina ordningsföreskrifter. Upplands-Bro kommun är nu en av dem.

Till skydd för barn och unga

Med ett förbud i ordningsföreskrifterna om att bruka lustgas i berusningssyfte på offentlig plats kan polis och ordningsvakter ingripa och agera till skydd för barn och unga vuxna. Kommunfullmäktiges beslut innebär att kommunens lokala ordningsföreskrifter nu revideras med tillägg om att lustgas inte får brukas i berusningssyfte inom följande områden:

  • Bro centrum*
  • Kungsängens centrum*
  • Tibble torg*
  • Kyrkogårdar och idrottsplatser*
  • Badplatser och fritidsområden*
  • Skolgårdar och lekplatser öppna för allmänheten*
  • Perronger och andra järnvägsområden*

* Exakta områden specificeras i de reviderade ordningsföreskrifter som tas fram.