Upplands-Bro i forskningsprojekt med KTH – ska stärka kommuners arbete mot organiserad brottslighet
Upplands-Bro kommun deltar i ett nytt forskningsprojekt tillsammans med Kungliga tekniska högskolan (KTH). Forskare ska följa och stötta kommunen i det fortsatta arbetet med att motverka att barn och unga dras in i organiserad brottslighet.

Den 20 februari startades projekt NÄST upp i Upplands-Bro kommun, tillsammans med forskare från med en första workshop om BOB-uppdraget.
BOB (barn och unga i organiserad brottslighet) är ett regeringsuppdrag som ska stärka samhällets förmåga att förhindra att barn och unga involveras i organiserad brottslighet. Särskilda Bob-råd ska inrättas på såväl nationell som regional och kommunal nivå. Upplands-Bro kommun deltar sedan årsskiftet i projektet Särskild Insats Trygghet (SIT) som syftar till att öka ungas upplevda trygghet och minska deras utsatthet för kriminalitet. Som en del i det projektet medverkar kommunen nu också i KTH:s forskningsprojekt NÄST, som ska följa och stötta kommunen i uppstarten av det lokala Bob-rådet.
– I Upplands-Bro kommun har vi de senaste åren tagit viktiga och stora kliv för att förhindra den organiserade brottsligheten. Men det är bara tillsammans med övriga samhället som vi kan lyckas och nu tar vi ett nytt kliv för att utveckla vårt Bob-råd och brottsförebyggande arbete. Jag är stolt över våra skickliga team som får vara med och bidra till detta, säger Ida Texell, kommundirektör i Upplands-Bro kommun.
Samverkan kring unga i risk
Det lokala Bob-rådet ska förstärka och komplettera kommunens befintliga samverkan i exempelvis skola, socialtjänst, polis och fritid (SSPF) och utveckla lokal samverkan kring målgruppen unga i risk för kriminalitet.
– Vi har vi redan kommit långt i arbetet med unga i risk och lagt grunden för vårt Bob-råd. Just nu håller vi på att skapa samverkansstrukturer där vi alla har ett gemensamt ansvar. Vi ska hitta nya sätt där vi kan jobba tillsammans, säger Kajsa Laurell, kommunens projektledare för SIT (Särskild Insats Trygghet) i Upplands-Bro kommun, där forskningsprojektet på KTH ingår.
Målet med arbetet de kommande åren är att Upplands-Bro kommun, tillsammans med polis, näringsliv och civilsamhälle ska stärka och effektivisera arbetet med att förhindra att barn och unga hamnar i organiserad brottslighet.
– Arbetet hakar i den nya socialtjänstlagen och vårt förebyggande arbete med unga. Vi tror på att samarbete är bästa vägen framåt och i det här projektet har vi förmånen att både få bida till och lära av forskningen och samlade erfarenheter, säger Mitra Ghannad, socialchef i Upplands-Bro kommun.
FAKTA OM PROJEKTEN
NÄST
Projekt NÄST (Nyskapande, Ändamålsenliga, Självorganiserade, Tvärfunktionella Team) ska undersöka och bidra till att skapa förutsättningar för framgångsrik uppstart av Bob-strukturen med fokus på framför allt lokal nivå. Arbetet bygger på forskning, beprövad praktik och tidigare samarbeten mellan KTH och det myndighetsgemensamma arbetet mot organiserad brottslighet. Det är en del av projekt SIT – särskild insats trygghet. Även Strängnäs kommun och Sundbybergs stad deltar.
SIT – Särskild Insats Trygghet
De närmsta tre åren ingår Upplands-Bro kommun i ett projekt med syfte att öka ungas upplevda trygghet och minska deras utsatthet för kriminalitet. Projektet är indelat i tre delar: Den första handlar om att komplettera kommunens lägesbild över brott och otrygghet med ett tydligt barn- och ungdomsperspektiv. Unga kommer att inkluderas genom olika workshops. Syftet är att hitta vilka förebyggande trygghetsinsatser för barn och unga som kommunen ska prioritera att satsa på. Den andra delen handlar om att stärka lokal platssamverkan där bostadsbolag, socialtjänst, polis, skola och civilsamhälle ingår, samt att utvärdera effekten av samverkan. Den tredje delen handlar om att utveckla den lokala samverkansstrukturen för att effektivisera arbetet med att motverka att barn och unga hamnar i grov kriminalitet genom konkreta åtgärder. I projektet ingår samarbete med ett flertal myndigheter samt forskare från KTH och Malmö Universitet. Det drivs av Skandias stiftelse Idéer för livet och den ideella ekonomiska föreningen Talangakademin. Projektet delfinansieras av Europeiska socialfonden.
Vi på kontaktcenter finns här för dig!
- Fråga oss
- Felanmälan
- kommun@upplands-bro.se
- 08-581 690 00 Stängt
- Chatta med oss
- Videosamtal - öppet vardagar kl 10-11