Uppdaterad 09 december 2024
Skriv ut

Vad gör ditt barn i mobilen? Så skyddar du ditt barn från kränkningar eller att lockas in i kriminalitet

På höstens föräldraträffar fördes många viktiga samtal med engagerade vårdnadshavare om barns liv på nätet och i mobilen. Nu finns en föräldraguide med tips och råd om hur du kan skydda ditt barn och var du hittar stöd och hjälp.

Guiden tar upp några av de saker som unga riskerar att hamna i eller utsättas för på nätet. Där finns också många bra länkar till mer läsning.

Konton med kränkande innehåll

Det förekommer att så kallade Expose-konton startas i sociala medier för att på olika sätt hänga ut, förnedra eller kränka någon. Det har till exempel hänt att elever lagt ut bilder eller filmer på andra elever eller lärare med osanna rykten eller kränkande innehåll. Prata med ditt barn. Om dessa konton eller innehåll dyker upp i ditt barns flöde är det viktigt att hen berättar för dig eller en vuxen. Det är också viktigt att hen aldrig delar innehållet vidare. Det kan vara ett brott.

Rekrytering av barn till kriminalitet

Sociala medier har också blivit en plats där barn och unga luras eller lockas in i kriminalitet, genom vanliga appar, som TikTok och Snapchat. Polisen beskriver hur kriminella kan börja följa unga och skicka privata meddelanden. I sociala medier marknadsförs den kriminella livsstilen och uppdrag läggs ut till unga i krypterade appar. Det kan handla om att transportera vapen och narkotika eller till och med döda någon.

Varningssignaler kan vara om barnet:

  • har nya kompisar,
  • byter klädstil,
  • har nya kläder eller dyra saker som du inte har köpt,
  • pratar annorlunda eller drar sig undan från familjen,
  • har krypterade appar som Signal, Telegram eller Wickr.

Läs mer hos polisen: Så rekryteras barn och unga in i kriminalitet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du är orolig

Börja med att prata med barnet om varför du är orolig. Försök att lyssna och hålla dig lugn om barnet berättar att något har hänt. Hjälp i så fall barnet att lösa situationen. Om ditt barn inte vill prata just då vet hen ändå att du finns där. Det är det viktigaste, om något skulle hända.

Du kan också prata med personal i ditt barns skola eller fritidsverksamhet. Kolla upp hur ditt barn har det och vilka hen umgås med på fritiden.

Om du vill bolla något kring ditt barn eller din roll som förälder kan du ringa Föräldrastödet: 08-410 792 05 eller Fältgruppen: 072-178 84 07.

Om barnet har kontakt med kriminella

Om du tror att barnet är på väg att rekryteras av kriminella ska du prata med socialtjänsten för råd och hjälp. Ring 08-581 690 00 och be att få prata med mottagningsgruppen för barn och unga. Du kan vara anonym.

Socialtjänsten hjälper familjer som behöver stöd och har en stark sekretess. Ingen får veta att du har kontaktat socialtjänsten om du inte vill, men för ditt barns bästa är det bra om skola och fritidsverksamhet får veta vad som pågår. Det är alltid bäst att söka hjälp tidigt – innan något allvarligt händer.

Om du upptäcker brott

Om du upptäcker att ditt barn redan är inblandad i brott ska du kontakta polisen. Det kan du göra digitalt eller genom att ringa 114 14. Ett brott kan till exempel vara att barnet använder eller förvarar narkotika hemma eller har skapat, eller blivit uthängd på ett Expose-konto. Polisen och socialtjänsten samarbetar kring att hjälpa barn och ungdomar bort från kriminalitet.

Du är viktig i ditt barns liv!

Det är jobbigt att tänka att ens eget barn kan vara inblandad i kriminalitet eller kränkningar på nätet. Som förälder behöver du vara medveten om de starka krafterna som påverkar barn och unga idag. Kriminella finns där ditt barn finns. De lockar med pengar, uppmärksamhet och gemenskap, något som kan vara svårt att motstå. Barn har inget färdigutvecklat konsekvenstänkande och förstår kanske inte att de gör något olagligt. Till exempel tror många, felaktigt, att det är okej att dela vidare kränkande bilder som någon annan har skapat.

  • Se till att du har en bra dialog med ditt barn om vad hen möter på nätet, i mobilen och i livet i övrigt. Visa att du finns där. Ditt barn lyssnar på dig och bryr sig om vad du tycker, även om det ibland inte verkar så.
  • Ha koll på vilka appar ditt barn använder och vilka konton hen följer. Som vårdnadshavare ansvarar du för vad ditt barn får ta del av och riskerna med det. Sätt gränser och använd gärna föräldrakontroll.
  • Sociala medier används också för att sälja alkohol, vapes och narkotika till unga. Håll koll på vem ditt barn har kontakt med.
  • Alla barn kan drabbas. Lita på din magkänsla om något verkar konstigt och se till att ditt barn får hjälp så tidigt som möjligt.

Del av kommunens förebyggande arbete

Föräldrastöd är en viktig del i Upplands-Bro kommuns förebyggande arbete med att förhindra att unga far illa eller hamnar i kriminalitet. De är också en del av kommunens ANDTS-plan (förebyggande arbete kring alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter och spel om pengar) och går i linje med regeringens brottsförebyggande strategi. I den pekas samverkan och stärkt föräldraansvar ut som två viktiga faktorer att arbeta med. Kommunen har bland annat en öppen mottagning för föräldrastöd där vårdnadshavare kan välja att boka tid eller komma på drop in för stödjande samtal.

I januari bjöd kommunen in till en föreläsning med kriminologen Maria Dufva om ungas trygghet på nätet. På höstens föräldraträffar i Bro och Kungsängen fortsatte samtalen, med konkreta tips på vad man som förälder kan göra för att hjälpa sitt barn till ett tryggt liv på nätet. Träffarna avslutas med mat och mingel där det finns möjlighet att ställa frågor till kommunpolisen, familjebehandlare, föräldrastödjare, fältassistenter eller kommunens fritidsinspiratör.

Är du nöjd med informationen på sidan?