Här ska personalen i Upplands-Bro träna på att ge ännu bättre omsorg
Nu finns en särskild metodlägenhet i kommunen där personal från hemtjänst, vård- och omsorgsboenden och andra verksamheter ska utveckla sina praktiska kunskaper i medicinteknik, omvårdnad och personligt bemötande, allt i en lugn och hemlik miljö.
I lägenheten bor seniorerna Sigge och Elsie, två dockor i vuxenstorlek, utvecklade speciellt för medicinsk träning. Med dem kan personalen öva på allt från att ta blodtryck och puls, hantera stomi eller trakeostomi till vad man ska tänka på i mötet med den som behöver hjälp.
– Det här är en fantastisk möjlighet för personalen i omsorgen och för hela Upplands-Bro. Vården och omsorgen ska vara kunskaps- och evidensbaserad och hålla hög kvalitet och därför är det jättebra att personalen nu har ett ställe där de tillsammans med utbildare kan öva på olika moment i praktiken, säger Tina Teljstedt (KD), ordförande i äldre- och omsorgsnämnden i Upplands-Bro kommun.
– Jag säger grattis till Upplands-Broborna och till all personal som kommer att kunna nyttja den här fina lägenheten. Vi välkomnar den här typen av initiativ som finns lokalt i kommunen och det ska bli spännande att följa utvecklingen, säger Peter Wissing (M), ordförande i socialnämnden.
Simulering ger nya insikter
Forskning visar att simulering har positiva effekter på kvaliteten inom vården. Genom att själv uppleva hur det är att behöva skynda sig när man ser dåligt eller ta sig fram trots värk i kroppen får personalen en större förståelse för hur de behöver anpassa sitt bemötande. Därför finns bland annat VR-glasögon, tyngdvästar, västar som simulerar smärta och synnedsättande glasögon i lägenheten. Personalen kan även lära sig mer om olika hjälpmedel och den senaste välfärdstekniken. Dessutom finns möjlighet att träna på hjärt- och lungräddning.
– Den här metodlägenheten bidrar till att vi säkrar omsorgen för såväl omsorgstagare som våra medarbetare, som får möjlighet att utveckla kunskaper och bemötande i en verklighetslik miljö. Vår satsning på säkrare kunskap och kompetens inom vård och omsorg matchar också väl mot kraven i den nya socialtjänstlagen, säger Mitra Ghannad, socialchef i Upplands-Bro kommun
Utbildningstillfällena kommer att erbjudas till omsorgspersonal, boendestödjare och stödassistenter men även till sjuksköterskestudenter som har sin verksamhetsförlagda utbildning i kommunen. Det kommer också att vara möjligt att skräddarsy utbildning när verksamheter har särskilda behov.
En hållbar lösning
Målsättningen i samarbetet mellan chefer och legitimerad personal har varit att skapa ett hållbart och kostnadseffektivt kliniskt träningscenter. Lägenheten som används fanns redan tillgänglig i kommunens bestånd och har inretts till ett mysigt hem med möbler och utrustning. Här finns också ett referensbibliotek för litteratur inom vård- och omsorg.
Förbrukningsmaterial som används kommer från verksamheternas restlager, sådant där bäst föredatum har passerat. Därmed har kommunen skapat en hållbar lösning som inte medför några extra kostnader.
Vi på kontaktcenter finns här för dig!
- Fråga oss
- Felanmälan
- kommun@upplands-bro.se
- 08-581 690 00 Stängt
- Chatta med oss
- Videosamtal - öppet vardagar kl 10-11
Är du nöjd med informationen på sidan?