Upplands-Bro går samman mot våld i relationen med ljusmanifestationer i Bro och Kungsängen
Under november infaller kampanjen ”en vecka fri från våld”, när Sveriges
kommuner och organisationer gör gemensam sak mot våld i nära relationer.
Upplands-Bro kommun arrangerar två ljusmanifestationer och informerar samtidigt om stöd och hjälp tillsammans med lokal kvinnojour och polis.
Förra året dödades tio kvinnor till följd av våld från sin partner. Det visar siffror från Brottsförebyggande rådet. Den 25 november håller Upplands-Bro kommun en ljusmanifestation i Bro,som ska hedra de som fallit offer i våldet och påminna den som är drabbad om att det finns stöd och hjälp. Och redan på fredagen hålls en manifestation i
Kungsängen.
– Att Upplands-Bro kommun, via socialtjänsten, har personal och verktyg för att hjälpa är något som behöver spridas till alla som bor och verkar inom kommunen. Alla ska veta att det finns hjälp att få och de här manifestationerna är fantastiska tillfällen att sprida den informationen, säger Peter Wissing (M), ordförande i socialnämnden i UpplandsBro kommun.
Stödjande samtal, skydd och vägledning
Den som blir utsatt för våld kan få stöd och råd eller skydd via socialtjänsten. Det krävs inte någon polisanmälan för att få hjälp och det går att vara anonym.
– Den som utsätts för våld i relationen är ofta i en mycket svår situation men det finns hjälp, till exempel stödjande samtal, rådgivning, skydd och praktisk hjälp att komma ur relationen. Vi inom socialtjänsten är tränade i att hjälpa människor i kris. Även den som använder våld kan få hjälp att sluta, säger Mitra Ghannad, socialchef i UpplandsBro kommun.
Våld i nära relationer innefattar alla typer av våld mellan närstående relationer, mellan syskon eller inom andra familje- och släktrelationer. Våld är inte bara att någon slår. Det kan också vara hot, kränkningar eller olika typer av kontroll, till exempel kring ekonomi, sociala medier eller att få träffa vem man vill. Ofta blir situationen allvarligare ju längre relationen pågår. Det kan vara svårt att ta sig ur situationen men det finns stöd att få på vägen.
Om du blir utsatt för våld av en närstående kan du få stöd och råd samt skydd i form av skyddat boende efter en hot- och riskbedömning av din situation. Du behöver inte ha gjort någon polisanmälan för att få stöd och hjälp. Du kan välja att vara anonym och all kontakt är frivillig.
Hit kan du vända dig
Dagtid: Ring kommunens relationsvåldsteam. Telefon: 08-518 321 36
Kvällar och helger: Ring Socialjouren Nordväst. Telefon: 010-444 05 00
Du kan också ringa till kommunens kontaktcenter för hjälp med kontakt: 08-581 690 00.
Kvinnojouren Anna finns i Upplands-Bro och kan hjälpa dig som är i behov av stöd och skyddat boende. Telefon: 08-582 409 99
Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för hot och våld.
Telefon: 020-50 50 50
Vi på kontaktcenter finns här för dig!
- Fråga oss
- Felanmälan
- kommun@upplands-bro.se
- 08-581 690 00 Öppet
- Chatta med oss
- Videosamtal - öppet vardagar kl 10-11
Är du nöjd med informationen på sidan?