Kommunens trygghetsskapande arbete har gett resultat visar stor mätning
Årligen genomför Polismyndigheten i samverkan med kommunerna en trygghetsmätning inom Stockholms läns kommuner och Region Gotland. Undersökningen har genomförts sedan 2020, med syfte att ge ett kompletterande underlag till polisens regionala och lokala lägesbilder. I Upplands-Bro kommun visar undersökningen en minskad utsatthet för brott och minskad otrygghet.
I årets trygghetsmätning har sammanlagt 124 674 slumpvis utvalda invånare mellan 18 och 85 år fått möjlighet att svara på enkäten. Av dessa besvarades enkäten av 54 997 personer, en svarsfrekvens på 44,1 procent.
I samarbete med polisen, togs ett medborgarlöfte fram 2022 i Upplands-Bro kommun med det trygghetsskapande och brottsförebyggande arbetet i fokus. Resultatet i trygghetsmätningen, visar att arbetet kring medborgarlöftet gett önskade effekter. Generellt kan vi se mycket positiva resultat med en minskad otrygghet, minskat utsatthet för brott och ett relativt högt förtroende för både kommun och polis.
Sedan flera år tillbaka arbetar Upplands-Bro kommun med ökad synlighet och kommunikation i trygghetsfrågorna. Stor vikt har lagts på medborgardialoger, att lyssna in och vara på platser där människor finns för att skapa mer trygghet.
– Det är positivt att se att vårt trygghetsskapande arbete har gett resultat och att färre känner sig otrygga där de bor. Vi har en lång väg kvar, men arbetar utefter visionen om att ingen ska vara otrygg i sitt närområde, säger Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande.
I medborgardialogerna har det framkommit att synlig polis och trygga vuxna bidrar till en ökad känsla av trygghet. Kommunen har därför arbetat mycket med synlighet av fältassistenter och väktare samt med trygghetsskapande aktiviteter såsom trygghetsgrill och familjedagar. Sedan en tid tillbaka är även ordningsvakter närvarande i de centrala delarna i Kungsängen och Bro under fredag och lördag eftermiddag/kväll. Kommun, polis och bostadsbolag arbetar också tillsammans kring den fysiska miljön, där ett omfattande arbete med belysning har genomförts.
– Det är glädjande att undersökningen visar att vi är på rätt väg när det gäller tryggheten i samhället. Samtidigt är det fortfarande stor skillnad mellan den upplevda tryggheten bland unga och kvinnor gentemot övriga grupper. Det är därför viktigt att vi jobbar vidare tillsammans för att skapa ett tryggare och säkrare samhälle för alla invånare, säger Ida Texell, kommundirektör.
Resultatet av undersökningen kommer ligga till grund för nästa medborgarlöfte, som kommer att antas i Trygghetsutskottet i början av 2025. Under hösten genomförs också en trygghetsmätning gentemot näringslivet i Upplands-Bro kommun.
Vi på kontaktcenter finns här för dig!
- Fråga oss
- Felanmälan
- kommun@upplands-bro.se
- 08-581 690 00 Öppet
- Chatta med oss
- Videosamtal - öppet vardagar kl 10-11
Är du nöjd med informationen på sidan?