Uppdaterad 11 oktober 2024
Skriv ut

Nätverk för att förebygga grovt och dödligt våld – nästa steg inom GVI

Lokalsamhället har en viktig roll i arbetet med att minska och förebygga utvecklingen av grovt och dödligt våld kopplat till kriminella grupper. Nu förstärks samarbetet med lokalsamhället ytterligare genom uppstart av nätverksträffar.

Pierre Ahlby, ordförande Kungsängens IF

Nätverket för GVI ska vara ett forum för långsiktig samverkan mellan lokala aktörer, polis, frivård och kommun inom Upplands-Bro och Järfälla. På uppstarten, som ägde rum 9 oktober, var intresset stort. Bland annat deltog representanter från Upplands-Bro kommun, Järfälla kommun, Kriminalvården, Brottsförebyggande rådet, Kungsängens församling, Bro församling, Bro IK, Kungsängens IF, Röda korset, Somaliska kultur- och idrottsföreningen, Islamisk kulturförening, och företagare från Upplands-Bro kommun.

I Upplands-Bro kommun har arbetet med Gruppvåldsintervention, GVI från och med juni inkluderats i den ordinarie verksamheten. GVI är en strategi för att minska och förebygga utvecklingen av grovt och dödligt våld kopplat till kriminella grupper. Sedan arbetet startades upp har två så kallade Call-in genomförts med polis, kommun, kriminalvård och representanter från lokalsamhället. Under ett Call-in, förmedlas ett tydligt budskap direkt till individer som tillhör kriminella grupper om att våldet måste upphöra, våldshandlingar från gruppmedlemmar får konsekvenser för hela gruppen och det finns hjälp och stöd att få för att lämna den kriminella banan.

– Upplands-Bro har sedan en längre tid tillbaka en tydlig plan för att skapa en säker och trygg kommun. Den senaste tidens grova dödliga våld har gjort att jag tillsammans med samarbetsaktörer beslutat om att integrera modellen för Group Violence Intervention, GVI, i vår ordinarie verksamhet. GVI kompletterar vår metodmässighet och vår verksamhet för att förebygga brottslighet och våld. Uppdraget är komplext och svårt, därför måste vårt arbete vara långsiktigt och metodiskt för att vi tillsammans med samarbetsaktörer ska kunna motverka och förhindra dödligt våld och grov brottslighet. Genom att arbeta tillsammans och lära av varandra skapar vi förutsättningar för att lyckas, säger Ida Texell, kommundirektör.

Målet med nätverket är att lokalsamhället ska vara en aktiv samverkanspart som bidrar med konkreta förslag på hur man kan stötta i arbetet med GVI lokalt. Nätverket ska ha en tydlig roll, goda kunskaper om GVI och det gemensamma arbetet.

– Min uppväxt i ett miljonprogramområde bidrar till att jag vill vara med och försöka göra skillnad. Jag förlorade en bror i en onödig skjutning för 23 år sedan, där såren fortfarande är djupa. Att få en individ att hitta en annan kontext, en ny samhörighet är en av dom viktigaste frågorna. Inkörsporten till kriminalitet är oftast samhörighet, sedan status och sist ekonomi. Kan vi finnas där redan vid "samhörighet" så tror jag vi har mycket vunnet, säger Pierre Ahlby, ordförande i Kungsängens IF och en av deltagarna.

Nästa träff med Järfällas lokalsamhälle äger rum kommande vecka. Ett samlat möte med både Upplands-Bro och Järfällas lokalsamhällen kommer att ske i december.

Fakta om GVI i Upplands-Bro och Järfälla

Gruppvåldsintervention, GVI, är en strategi för att minska och förebygga utvecklingen av grovt och dödligt våld kopplat till kriminella grupper.

Strategin bygger på tre centrala delar; ett tydligt budskap från samhället om att våldet måste upphöra, snabba och förutsägbara konsekvenser om våldet fortsätter och ett erbjudande om hjälp.

GVI Järfälla och Upplands-Bro genomförs i samverkan mellan polisen, Järfälla och Upplands-Bro kommun, Kriminalvården och lokalsamhället.

GVI har i flera amerikanska studier visat på positiva resultat när det gäller att minska det allra grövsta våldet i kriminella miljöer.

En central utgångspunkt för strategin är att majoriteten av allt grovt våld i ett samhälle kan kopplas till ett fåtal individer. För att minska våldet ska samhället rikta sina resurser mot de mest våldsdrivande individerna och de grupper som de tillhör.

Strategin används även i Göteborg, Huddinge, Malmö och Örebro.

Malmö var först i landet med att implementera strategin där den går under namnet Sluta skjut. Arbetet med Sluta skjut har utvärderats vid två tillfällen.

Är du nöjd med informationen på sidan?