Tack för engagemanget kring skolfrågor i Upplands-Bro
Vi vill ta tillfället i akt att förtydliga några aspekter som rör utvecklingen av våra skolor. Vi i Upplands-Bro finns alltid tillgängliga för att svara på frågor och resonera.
De kommunala grundskolorna möter specifika utmaningar som finns där. Som ansvariga för helheten i Upplands-Bro har vi ett annat, bredare uppdrag som innebär att vi behöver se till hela kommunens och alla invånares behov och framtida utveckling, inte bara skolan.
Vi tror att om vi kan förstå varandras utmaningar bättre, kan vi också hitta bättre lösningar tillsammans. Det är inte alltid enkelt, men genom att samarbeta kan vi bygga vidare på det som gör Sverige unikt – vår förmåga att kombinera valfrihet med en stark och hållbar välfärd för alla.
En snabbväxande kommun med ökade behov
Upplands-Bro är en av Sveriges snabbast växande kommuner. Detta innebär att vi står inför ett ökat behov av välfärd och samhällsservice, inklusive skolor. Som kommun har vi ett ansvar att möta detta behov på ett sätt som både är hållbart och kostnadseffektivt.
När ett område som exempelvis Bro Mälarstrand växer fram i vår kommun, medför detta att vi antingen behöver bygga nya skolor själva eller bjuda in andra aktörer som kan ta på sig både risken och kostnaderna för att etablera nya utbildningsplatser. Vi väljer då ofta samarbete och att just bjuda in.
Genom att välkomna friskolor till kommunen har vi kunnat möta dessa växande behov utan att behöva belasta kommunens budget ytterligare. Fristående aktörer finansierar sina lokaler och tar på sig de ekonomiska risker som skulle ha legat på kommunen om vi själva hade byggt skolorna. Det kan ses som att vi ”lånar från marknaden” för att utveckla välfärden, vilket i slutändan gynnar våra invånare genom att vi håller nere kostnaderna för kommunala investeringar.
Vi anser att det är centralt och mycket viktigt att respektera de val som vårdnadshavare och elever gör. Vi tror att våra invånare är kloka och vill välja. Att fler väljer friskolor är inte ett tecken på att något tas från de kommunala skolorna, utan snarare en indikation på att invånarna ser värdet i att ha fler alternativ. Frågan handlar inte om att bevara befintliga strukturer, utan om att möta invånarnas önskemål och skapa en skolvärld där alla skolor, kommunala som fristående, kan erbjuda högkvalitativ utbildning.
Fristående skolor har funnits i Sverige i över 30 år och har genom sin flexibilitet och effektivitet bidragit till att möta behovet av nya skolor. Deras erfarenhet av att bygga och etablera nya skolor snabbt och kostnadseffektivt är en tillgång som gynnar hela samhället.
Slutligen vill vi betona att vårt mål är att alla skolor i Upplands-Bro, oavsett om de är kommunala eller fristående, ska erbjuda eleverna den bästa möjliga utbildningen. Vi arbetar aktivt för att förbättra kvaliteten i våra kommunala skolor och skapa förutsättningar för framgång. Det handlar om att utveckla och förbättra det vi redan har, snarare än att se de fristående skolorna som ett hot.
Vi är övertygade om att vårt gemensamma arbete, med en konstruktiv och framtidsinriktad inställning, kommer att leda till att alla skolor i vår kommun kan erbjuda den bästa möjliga utbildningen för våra elever.
”Friskolor minskar kommunens risk” | Replik | Expressen Länk till annan webbplats.
Vi på kontaktcenter finns här för dig!
- Fråga oss
- Felanmälan
- kommun@upplands-bro.se
- 08-581 690 00 Öppet
- Chatta med oss
- Videosamtal - öppet vardagar kl 10-11
Är du nöjd med informationen på sidan?