Uppdaterad 12 september 2024
Skriv ut

Alzheimerdagen i Upplands-Bro – välkommen till en dag med föreläsningar och den senaste forskningen

Upplands-Bro kommun uppmärksammar Internationella Alzheimerdagen med en kunskapsdag för alla intresserade. Besökare kommer att kunna lyssna till intressanta föreläsningar, ta del av den senaste forskningen om kognitiva sjukdomar eller fråga om kommunens stöd och hjälp.

I Sverige beräknas 160 000 personer leva med kognitiv sjukdom. Upplands-Bro kommun har sedan 2010 utvecklat flera stödinsatser och har idag en stor kompetens kring kognitiv sjukdom. Alzheimerdagen den 17 september riktar sig speciellt till personer som lever med sjukdomen och deras anhöriga, men alla intresserade är välkomna.

– Jag är otroligt stolt över hur vi i Upplands-Bro kommun arbetar med omsorgen av våra äldre med kognitiv sjukdom. Kommunen ligger i framkant och att uppmärksamma Internationella Alzheimerdagen ligger helt i linje med vårt övergripande mål om att vara en äldre- och demensvänlig kommun. Vi vill erbjuda invånarna ett meningsfullt åldrande med livsglädje och ett tydligt anhörigperspektiv, säger Tina Teljstedt, äldrenämndens ordförande som inleder dagen.

Under dagen presenteras den senaste forskningen om kognitiv sjukdom och det bjuds på flera intressanta föreläsningar. Dagen inleds med en minimässa där representanter från kommunen, utförare, sjukvård och organisationer finns på plats för att svara på frågor.

Kunskapsbaserat och förebyggande stöd

Den nya socialtjänstlagen lyfter fram att kommunens stöd behöver bli mer kunskapsbaserat och förebyggande. Under dagen presenteras forskning och kunskap om kognitiv sjukdom till såväl invånare som kommunens medarbetare, en viktig del i det fortsatta arbetet med att kvalitetssäkra omsorgen i kommunen.

– Alzheimerdagen är ett viktigt tillfälle för kommunen att nå ut och sprida kunskap kring kognitiva sjukdomar, vårt förebyggande arbete och hur vi tillämpar de senaste beprövade metoderna inom omsorgen. Vi välkomnar den nya socialtjänstlagen som ställer krav på en kunskapsbaserad och förebyggande socialtjänst. Dagen är också en möjlighet för alla som lever med sjukdomen och deras anhöriga att mötas och känna gemenskap, säger Mitra Ghannad, Socialchef i Upplands-Bro kommun.

Intressanta föreläsningar

Linn Sandberg är forskare vid Södertörns högskola och föreläser om sexualitet och intima relationers betydelse vid demenssjukdom, utifrån anhörigas och personals perspektiv.
Ulla Assarssons partner drabbades av Alzheimers sjukdom och bor nu på ett demensboende. Hon delar med sig av livet som anhörig, från upptäckten till en ny livssituation, Vad händer med relationen och samlivet när rollen som hustru övergår i rollen som anhörig i takt med att sjukdomen tar över?

Årets moderator, Malin Berg, är entreprenör och arbetar med att sprida kunskap och erfarenhet om demenssjukdomar till anhöriga och vårdpersonal.

– För mig är det en självklarhet att vara med och bidra i sammanhang där demensfrågan lyfts och diskuteras. Bristen på kunskap om vad som händer i hjärnan kan göra det svårt att förstå och hantera sjukdomen. Rätt kunskap om sjukdomsförloppet skapar förutsättningar att kunna ge en så god omvårdnad och vara ett så bra stöd som möjligt, säger hon.

Program Alzheimerdagen 17 september 2024

14.00: Minimässa – träffa kommunen, utförare och organisationer
15.00: Tina Teljstedt (KD) och socialchef Mitra Ghannad öppningstalar
15.15: Moderator Malin Berg inleder och presenterar föreläsningar
15.30: Sexualitet och demenssjukdom – Linn Sandberg, forskare, föreläser
16.45: En relation i nöd och lust – Ulla Assarsson, anhörig, föreläser

Plats: Stora scenen, Kommunhuset i Kungsängen

Är du nöjd med informationen på sidan?