Uppdaterad 09 juli 2024
Skriv ut

”Samhällsutveckling och utveckling är en del av vårt gemensamma arbete”

”Jag vill gratulera alla kommuner i Stockholm och i Sverige till ett fint resultat i Fokus årliga mätning. Vi i Upplands-Bro är stolta över allt bra och viktigt som görs i vår kommun men vi tar också våra utmaningar på stort allvar.”

Det säger kommundirektör Ida Texell med anledning av den senaste kommunundersökningen från tidskriften Fokus, som placerar Upplands-Bro kommun på plats 204 av 290 kommuner.

– I vårt Upplands-Bro finns 13 mil stränder, fantastisk natur, ett rikt näringsliv, många kloka ungdomar med framtidshopp, drömmar och ambitioner, färgstarka årsrika äldre, vackra miljöer och starka resultat inom den kommunala ekonomin. Upplands-Bro är en fantastisk kommun att leva i. Vi har gått igenom underlaget från Fokus och många områden arbetar vi redan aktivt med och på flera områden har vi ambitiösa planer.

Nio olika områden viktas

I årliga undersökningen, som tidskriften Fokus gör tillsammans med analysföretaget Infostat rankas Sveriges kommuner efter hur bra de anses vara att bo i, där man viktar nio olika områden. Bland annat handlar det om trygghet, privatekonomi, utbildning, serviceutbud och vård och omsorg.

Förra året hamnade Upplands-Bro kommun på plats 127 och sedan förra året har inte så många områden förändrats men gängvåldet i kommunen har påverkar resultatet kraftigt detta år. Våldsvågen kan kopplas till Fokus mätning i området trygghet där det i undersökningen frågas om kommunen påverkats av skjutningar, Även avsaknad av polisstation påverkar resultatet då det inte finns någon polisstation i kommunen. En annan fråga är boendepriserna som har gått upp, vilket också ger ett negativt utslag i undersökningen. Inom många områden har ett ambitiöst utvecklingsarbete dragits igång, bland annat inom skolan och för barn och unga.

Skolan viktig skyddsfaktor

– I Upplands-Bro vet vi att den viktigaste skyddsfaktorn för att lyckas i livet är att varje barn klarar skolgången och går ut med fina skolresultat. Ett omfattande förändringsarbete har tagit sin början och när det gäller utbildning arbetar vi med att förbättra skolresultaten och öka andelen behöriga lärare.

I en sommarhälsning riktat till kollegor och kommuninvånarna beskriver kommundirektören det strategiska arbetet inom kommunen.

Här finns brevet i sin helhet. Pdf, 682.9 kB.

Är du nöjd med informationen på sidan?