Uppdaterad 04 juli 2024
Skriv ut

Förstärkt närvaro – Upplands-Bro kommun satsar på unga under sommaren

Under sommaren ökar risken för att unga rekryteras in i kriminella nätverk. Det är också en tid när många unga testar att röka, dricka eller ta andra droger för första gången. Kommunen har därför förstärkt utbudet av förebyggande aktiviteter riktade till barn och unga och och arbetar uppsökande under hela sommaren. Även stödet till vårdnadshavare håller öppet.

Skolan och fritidsaktiviteter är normalt en viktig skyddsfaktor för att unga inte ska hamna i problem eller kriminalitet. Under sommarlovet erbjuder kommunen alternativa platser och sammanhang där unga kan mötas och delta i meningsfulla och roliga aktiviteter.

Drygt 400 ungdomar har erbjudits sommarjobb, på kommunala och privata arbetsplatser. Dessutom kommer cirka 320 barn i årskurs 4-6 att tillbringar en eller flera sommarveckor på kommunens kolloverksamhet i Hällkana. Ytterligare barn deltar i olika kollon som anordnas av Kulturskolan.

Fritidsgårdarna i kommunen samarbetar och erbjuder aktiviteter måndag-fredag. Även kommunens fältarbetare och väktare finns ute bland unga under hela sommaren, även kvällar och helger. Det blir bland annat grillkvällar och andra roliga aktiviteter på olika platser där unga gillar att vara.

Du som är förälder och vill bolla funderingar eller oro kring dina barn är välkommen att kontakta Föräldrastödet, kommunens öppna och kostnadsfria rådgivning.

Mer information, tips och kontaktuppgifter hittar du längre ned i nyheten.

Tips till dig som är förälder

Här hittar du tips om stöd som finns till dig som är vårdnadshavare eller en viktig vuxen i en ungdoms liv. Alla kan behöva någon att prata med ibland och det finns stöd att få.

Kommunen erbjuder stödjande samtal för dig som har barn 0–20 år eller som väntar barn. Även andra vuxna som är viktiga för barnet är välkomna. Ingen fråga är för liten.

Behöver du annat stöd kan du får hjälp att hitta rätt. Besök och samtal är kostnadsfria. Tolk finns vid behov.

Ring 08-410 792 05. Tala in namn, telefonnummer och kort om ditt ärende så blir du kontaktad inom tre arbetsdagar.

Kommunens fältassistenter finns ute runt om i kommunen där unga samlas under hela sommaren, även kvällar och helger. Om du känner oro för ditt barn eller vill bolla något är du välkommen att ringa 072-178 84 07.

Mini Maria erbjuder rådgivning och behandling för unga mellan 13–20 år som har problem med alkohol, droger eller spel om pengar. Här finns även stöd till dig som är närstående.

Rådgivning och tidsbokning: 08-580 291 83
Sjuksköterska: 08-1234 74 10
E-post: ungdomsteamet@jarfalla.se

Besöksadress: Posthuset plan 2 i Jakobsbergs centrum, ingång Ynglingavägen 5A.

Maria Ungdom tar emot personer upp till 20 år. Hit kan du komma med akut påverkan eller akut oro. Du behöver inte boka någon tid men om du vill kan du ringa på: 08-123 474 10.

Besöksadress: Finsens väg 1, St Görans sjukhus 112 19 Stockholm

12 juli - 21 augusti hänvisas alla familjer och ungdomar till Maria ungdom på Kungsholmen för rådgivning och tidsbokning.

I kombination med kommunens förebyggande insatser har du som förälder en viktig roll. Ditt barn lyssnar på dig och de gränser du sätter, även om det inte alltid verkar så. De flesta ungdomar vill ha tydliga regler hemma kring alkohol och vad som gäller på kvällar. Här hittar du tips på hur du kan prata med ditt barn och visa att du finns där.

Polisen varnar för att sommaren är en tid när många unga lockas in i kriminalitet. Det finns varningstecken att hålla utkik efter. I materialet Gängsnacket, som finns på många olika språk, kan du få mer stöd i hur du kan prata med ditt barn. Om du är orolig för ett barn eller en ungdom kan du även göra en orosanmälan till socialtjänsten.

Var uppmärksam på om barnet:

 • Ljuger eller verkar dölja saker.
 • Börjar umgås med nya, äldre ungdomar eller vuxna.
 • Har nya kläder eller ny telefon.
 • Slutar be om pengar eller verkar ha mer egna pengar.
 • Skickar eller tar emot misstänkt mycket eller stora mängder pengar (via swish eller konto).
 • Börjar ha två mobiler.
 • Uttrycker sig annorlunda, nya åsikter eller värderingar.

Det händer för unga under sommaren

Det finns mycket att hitta på i sommaren för dig som är ung i Upplands-Bro. Här nedan hittar du några tips. Hela sommarprogrammet hittar du här. En del aktiviteter bokar du direkt i Sparksappen.

Aktivitetscontainern i Bro håller öppet hela sommaren, måndag-fredag kl.10.00-16.00 i Återbruksparken, mellan Bro centrum och Stjärnparken. med kreativa aktiviteter och andra roligheter utomhus. Alla är välkomna!

Läs met i nyhet om Aktivitetscontainern. Öppnas i nytt fönster.

Hagan och Trappan

Fritidsgårdarna Hagan i Brunna och Trappan i Kungsängen jobbar tillsammans utomhus under sommaren. De kommer att finnas på ungdomspopulära platser och erbjuder aktiviteter måndag-fredag. Vid dåligt väder öppnas Hagan eller Trappan.

Sommaruppehåll vecka 28–31.

Uppdateringar om dagliga aktiviteter och plats läggs på Instagram: @fritidsgardenhagan och @fritidsgarden_trappan samt i Sparksappen.

Bro fritidsgård

Bro fritidsgård har öppet hela sommaren måndag - fredag klockan 17.00–22.00.

Aktiviteter och information läggs upp kontinuerligt på Sparksappen och instagram: @brofritidsgard

I höst öppnar Fritidsbanken i Bro centrum, men redan i sommar går det att testa många av de spännande fritidsprylar som kommer att finnas för utlåning i höst.
Varje vardag kl 12 - 15, vecka 27 - 32, kommer Fritidsbankens mobila utställningsvagn att finnas på olika platser och ha med sig massor av utrustning. Allt är gratis och det är bara att dyka upp, testa olika aktiviteter och ha kul tillsammans.

Sommarens aktiviteter går under namnet Fritidsbanken Pep Up, som är ett samarbete mellan Fritidsbanken och Generation Pep. Det är tack vare årets feriearbetande ungdomar som alla aktiviteter kan genomföras under sommaren.

Fredagar med brankåren

På fredagarna, vid Lillsjön, kommer dessutom Brandkåren Attunda att göra Fritidsbanken sällskap och vara på plats med räddningsfordon, aktiviteter och information om hur man kan bli brandman.

Fritidsbanken kommer att finnas på följande platser under veckorna 27-32:

 • Måndag 12.00-15.00: Kungsängens Centrum
 • Tisdag 12.00-15.00: Hällkana i Bro
 • Onsdag 12.00-15.00: Klockardalens IP i Håbo-Tibble
 • Torsdag 12.00-15.00: Stjärnparken i Bro
 • Fredag 12.00-15.00: Lillsjöbadet i Kungsängen

Kommunens fältassistenter kommer att vara aktiva runt om i kommunen där unga samlas under hela sommaren. Det blir bland annat grillkvällar och olika aktíviteter.

Tider och platser finns under rubriken "Grillvibes" sommarlovsprogrammet. Öppnas i nytt fönster.

Om du vill komma i kontakt med Fältgruppen är du välkommen att ringa 072-178 84 07.

Korpen ordnar lovverksamhet med aktiviteter för barn mellan 9 och 11 år.

Plats: Korpstigen 25.

Öppet vecka 26–33, måndag - fredag 12–18. Föräldrar är välkomna att hälsa på och stanna med barnen.

För tredje sommaren i rad anordnar UB Konst workshopen KONST(ainer). Här får alla barn i åldern 5-12 år och deras vuxna komma och skapa tillsammans med konstnärer. Alla är välkomna!

Öppet: måndag-fredag 12-15 under perioden 22 juli - 9 augusti

Plats: Grusplanen invid Brohuset.

Ingen avgift eller föranmälan krävs.

Är du nöjd med informationen på sidan?