Uppdaterad 07 juni 2024
Skriv ut

Senior parkour ska locka äldre till träning

Parkour har på senare år blivit ett populärt sätt att träna kroppen på. I Upplands-Bro har nu träningsformen startat upp för seniorer i åldern 65+.

Tre kvinnor tränar vid ett räcke

Inga Lisa Jansson, Agneta Gustavsson och Agneta Dahllöf gör "dips" under ledning av parkourledaren Sofia Olofsson.

Det var Stefan Moberg, verksamhetsutvecklare och biträdande verksamhetsledare inom Kulturskolan, som såg ett inlägg på Instagram om parkour för seniorer och tyckte att det borde testas i Upplands-Bro kommun också.

– Det är normalt sett inte den målgruppen vi arbetar med på Kulturskolan, men det går ju hand i hand med våra mål om att skapa ett äldrevänligt samhälle och ett värdigt åldrande, säger han.

Premiär 27 maj

Den 27 maj var det premiär. Med på det första passet var Inga-Lisa Jansson, Agneta Gustavsson och Agneta Dahllöf och Kulturskolans danspedagog Sofia Olofsson som parkourledare.

– Jag promenerar mycket själv, men här får man en chans att göra något tillsammans med andra. Det är så roligt med rörelse! berättar 84-åriga Inga-Lisa Jansson.

– Ja, håller verkligen med, inflikar vänninnan Agneta Gustavsson. Det smittar, rörelseglädjen är fantastisk!

Hänger i grenar

Under premiärpasset fick deltagarna bland annat svinga ben över hinder och runt lyktstolpar, hoppa över stenar, balansera på linjer, hänga i grenar, ta sig under och över hinder och göra "dips" vid parkbänkar och staket.

– Vi anpassar fart och träning efter alla deltagare, även för den som bara vill promenera med, så vem som helst kan vara med. Det är bara att anmäla sig! säger parkourledaren Sofia Olofsson.

Sista passet före sommaren är 10 juni. Efter sommaren kommer nya pass att läggas upp som man kan anmäla sig till.

Fakta om parkour

Hämtat från franska språket

Parkour är en rörelseform som handlar om att ta sig fram på ett snabbt, smidigt och effektivt sätt. Poängen är att ta sig förbi ett antal hinder på bästa sätt genom att enbart använda kroppen. Parkour kommer från Frankrike och det franska ordet “parcours” som betyder “resa/färd”. Det är en disciplin där du använder din kropp och elementen i din omgivning för att tar dig över olika hinder under din resa.

Är du nöjd med informationen på sidan?