Uppdaterad 27 maj 2024
Skriv ut

Upplands-Bro kommuns kompetens i demensfrågor lyfts fram internationellt

Kommunens arbete kring kognitiv sjukdom inspirerar. Mirjam Brocknäs, chef för kommunens äldreomsorg föreläste nyligen på konferenserna Alzheimer’s Disease International i Polen och Svenska Demensdagarna i Göteborg.

Alzheimer’s Disease International är världens största demenskonferens. Här samlades experter från hela världen för att diskutera demensfrågor. Mirjam Brocknäs var inbjuden för att prata om kommunens framgångsrika arbete i demensfrågor och hur dans och rörelse kan skapa goda hälsoeffekter och en förbättrad livskvalitet för personer som lever med en demenssjukdom.

Mirjam Brocknäs.

Alzheimer’s Disease International och Demensdagarna

– Det är roligt att så många är intresserade av vårt sätt att arbeta. Vi har samlat stor kompetens kring demens i våra verksamheter och vi utvecklas hela tiden. Genom att vi sedan länge jobbar med förebyggande perspektiv och efter evidensbaserade metoder är vi också väl förberedda för den nya socialtjänstlagen, säger Mirjam Brocknäs, chef för äldreomsorgen.

På Demensdagarna i Göteborg med 1500 deltagare var Mirjam inbjuden för att berätta om ledarskapets betydelse för demensvården.

– Mycket handlar om lagarbete och att inspirera varandra. Vi har ett stort fokus på att skapa trygga arbetsgrupper där våra medarbetare får växa och utvecklas. Vi har fantastiska medarbetare i vår äldreomsorg som brinner för att utveckla ett ännu bättre bemötande och en bättre omsorg, säger Mirjam Brocknäs.

2023 mottog hon utmärkelsen ”Årets chef inom demensomsorgen” som delas ut av föreningen Gott ledarskap inom demensvården. Mirjam Brocknäs har arbetat inom vård- och omsorg i Upplands-Bro kommun sedan 2010.

På plats i Polen på Alzheimer’s Disease International fick Mirjam Brocknäs hela publiken att börja dansa. Se hela klippet från mässan här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ett dansprojekt i Upplands-Bro visade att deltagarna med demens hade fått en förbättrad styrka och balans och upplevde en ökad livskvalitet. Intervjuerna visade även på en minskad känsla av ensamhet, vilket bland annat förebygger depression.

Är du nöjd med informationen på sidan?