Uppdaterad 09 april 2024
Skriv ut

Kommunbussen blir förtidsröstningslokal

9 juni är det EU-val i Sverige. I EU-valet går det att förtidsrösta och nytt för i år är att vi även erbjuder förtidsröstning i kommunbussen.

Från vänster: Dilan Baban och Talal Al Khalaf. Bussen kommer även att bemannas av Amanuel Us.

Var femte år väljer medborgare i Sverige, som är ett av Europeiska unionens medlemsländer, representanter till ledamöter av Europaparlamentet. Förberedelserna inför EU-valet är i full gång i kommunhuset och valkansliet är aktiverat. De ska, bland annat, rekrytera röstmottagare till alla förtidsröstningslokaler. Att så många som möjligt får möjlighet att rösta är av största prioritet. Därför erbjuder kommunen, utöver förtidsröstning i Bro centrum och Kungsängen centrum, även förtidsröstning både på vård- och omsorgsboenden i kommunen och genom kommunbussen som kommer att finnas på plats utanför Willys i Bro 28 och 29 maj mellan klockan 15–18. Vill du förtidsrösta i bussen kommer du träffa Dilan, Talal och Amanuel.

Du har rösträtt till Europaparlamentet om du är:

  • 18 år senast på valdagen. För EU-valet 2024 innebär det att du fyller 18 år senast den 9 juni, och
  • svensk medborgare och är (eller har varit) folkbokförd i Sverige, eller
  • är medborgare i något av EU:s medlemsländer, är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden senast 30 dagar före valdagen. För EU-valet 2024 innebär det att du måste ha anmält dig senast den 10 maj. Mer information finns på sidan EU-medborgare som vill rösta i EU-valet.

– Att erbjuda alternativa sätt att rösta gynnar demokratin. Vi har därför tittat på alternativa sätt att låta kommuninvånarna rösta utan att det äventyrar rättssäkerheten. Jag är jätteglad att vi kan ha den här servicen både för personer på vård- och omsorgsboenden som kanske annars inte skulle kunnat rösta, men även för er invånare som kan passa på när ni ändå är och handlar, säger Hillevi Montor Rapp, valkanslichef.

Läs mer om EU-valet och alla förtidsröstningstider.

Är du nöjd med informationen på sidan?