Uppdaterad 05 april 2024
Skriv ut

Dags att förverkliga byggdrömmen? Kom ihåg att ansöka om bygglov!

Funderar du på att bygga nytt, bygga om eller riva något hemma hos dig? Då kan du behöva ansöka om bygglov hos kommunen. Här delar Hany Touman, bygglovschef i Upplands-Bro, med sig om hur han och hans medarbetare kan hjälpa dig genom byggprocessen.

Man med bygghjälm på huvudet och en borr i handen.

I Upplands-Bro kommun arbetas det dagligen med bygglovsärenden och en vanligt förekommande ansökan är från invånare som exempelvis vill bygga ett inglasat uterum eller ett garage på tomten.

Portraätt på en man.

Hany Touman, bygglovschef

– Många som ansöker om bygglov vill bygga till eller bygga om. Det är viktigt att alla följer samma regler och tar reda på vad som gäller i området man bor. Att söka bygglov kan upplevas svårt, men vi på kommunen finns som stöd för att vägleda genom processen. Även förändringar som att måla om fasaden eller att lägga tak på poolen kan kräva bygglov.

På kommunens webbsida finns det information om hur du ansöker om bygglov. Du kan även höra av dig till kommunens kontaktcenter för att komma i kontakt med en bygglovshandläggare.

– Sök bygglov genom kommunens digitala e-tjänst som finns på hemsidan eller via post. När vi har fått in din ansökan så hanteras ärendet av bygglovsenheten. Är ansökan komplett blir handläggningstiden kortare, så försök att vara så noggrann som möjligt. Om någon information saknas kontaktar vi självklart den som ansökt, förklarar Hany Touman.

Öppet hus: Ställ dina frågor om bygglov och solceller!

Kommunen bjuder regelbundet in till öppet hus. Vid nästa tillfälle är temat bygglov och solceller. Välkommen att ställa dina frågor till kommunens handläggare. Inga beslut fattas under öppet hus utan det är ett tillfälle för att få information eller hjälp med hur du kommer vidare i ditt ärende. Tema: Bygglov och solceller När: Onsdag 22 maj klockan 17-19 Var: Biblioteket i Brohuset, Bro centrum.

Är du nöjd med informationen på sidan?