Uppdaterad 14 mars 2024
Skriv ut

Här är årets Upplands-Brokonstnärer!

Ett porträtt på en tankfull kvinna och en serie av fyra årstider i tovad teknik fick flest röster på årets vårsalong i Kungsängens konsthall. Därmed kan Saga Malmsten Bäverstam och Catharina Pamp Storbjörk titulera sig Årets Upplands-Brokonstnärer.

Catharina Pamp Storbjörk är Årets Upplands-Brokonsthantverkare. Här tillsammans med Carina Alonsso från grannkommunen Järfälla som hon arbetat tillsammans med. Saga Malmsten Bäverstam är Årets Upplands-Brokonstnär .

Till årets vårsalong, den nionde i raden, hade 40 bidrag lämnats in. Av dessa valde en jury ut 25 konstverk till utställningen. 9 av bidragen var konsthantverk och har tävlat i en egen kategori.

Precis som tidigare år är det besökarna av vårsalongen som röstar fram Årets Upplands-Brokonstnär 2024 respektive Årets Upplands-Brokonsthantverkare 2024. Röstningen sker både på plats och digitalt. Vinnarna får sedan en gemensam utställning i konsthallen i december.

Fyra tavlor i en rad på en vägg

Årstiderna av Catharina Pamp Storbjörk och Carina Alonsso,

Årets konsthantverkare

Utmärkelsen Årets Upplands-Brokonsthantverkare 2024 går till Catharina Pamp Storbjörk. Hon har tillsammans med Carina Alonsso, som bor i grannkommunen Järfälla, skapat verket "Årstiderna", fyra textila tavlor där tovning är tekniken. Ett kännetecken för deras konst är att de gärna gömmer små detaljer i sin verk, ofta sagoväsen och olika fantasifigurer. Eftersom Carina bor i Järfälla kommun kan hon inte få utmärkelsen Årets Upplands-Brokonsthantverkare, men hon står med som medhjälpare.

– Vi blev väldigt glada och överraskade! Vårt samarbete har sträckt sig över många år, och det känns stort att få den här utmärkelsen tillsammans, säger Catharina och Carina.

Tavla med kvinnoporträtt

Astrid av Saga Malmsten Bäverstam.

Årets konstnär

Saga Malmsten Bäverstam heter Årets Upplands-Brokonstnär 2024. Hennes tankfulla porträtt "Astrid", en oljemålning, vann publikens hjärta.

– Det var en stor överraskning, men väldigt roligt! Jag har målat och skapat sedan jag var liten, men inte fått en sådan här fin utmärkelse. Nu känns det både häftigt och lite läskigt att få ställa ut min konst i konsthallen i december, säger hon.

För den som ännu inte sett konstverken på vårsalongen så är den öppen till och med 23 mars. Det går också att se konsten på webben. Vårsalongen arrangeras av Föreningen Konstformer.

Vårsalongen 2024

Utställningen pågår 3 februari - 23 mars.

Röstingen pågick fram till 12 mars.

Årets jury har bestått av Eva Falk, verksamhetsutvecklare/strateg på kultur- och fritidskontoret, John Marin, kommunikatör på Upplands-Bro kommun, och förra årets Upplands-Brokonstnärer, Birgitta Rosen och Frida Nord.

Är du nöjd med informationen på sidan?