Uppdaterad 26 februari 2024
Skriv ut

Matilda vann årets Funkisfestival!

Matilda Bergström heter årets vinnare av Funkisfestivalen 2024 i Upplands-Bro kommun. Tävlingen avgjordes i lördags på Ekhammarscenen i Kungsängen inför stor publik. Nu väntar semifinal för Matilda på Nalen i Stockholm i april.

Matilda Bergström framför låten Born to make you happy

Det var rena mello-stämningen på Ekhammarscenen när de 14 artisterna uppträdde på lördagskvällen, påhejade av applåder, heja-rop och personliga plakat. När publikens och juryns röster var räknade stod 27-åriga Matilda Bergström från Bro som segrare.

– Jag har varit med i många år nu och både dansat och sjungit, så äntligen var det min tur att få vinna. Jag är jätteglad att så många gillade mitt framträdande, säger Matilda, som vid sidan om Funkisfestivalen har en egen Youtube-kanal där hon publicerar sina videor, och även älskar att lära sig andra språk.

Förutom att hela 7 av 14 framträdanden var i form av grupper på scenen så var det också en stor blandning av musik under kvällen, allt från Ted Gärdestad till Backstreet Boys. I slutänden var det dock Matildas tolkning av Britney Spears låt "Born to make you happy" som vann publikens och juryns röster.

Många i publiken kommer säkert också att ta med sig minnet av scenuppvisningen i pausen. Då uppträdde performanceartisten Irina Jonsson, med ursprung från Ukraina, med sandkonst som improviseras fram i stunden. För två år sedan gjorde hon succé i TV-programmet Talang.

– Det var en underbar kväll med så mycket kärlek och värme. Alla artister visade stort mod och gjorde sitt allra bästa. Jag är så stolt över alla, säger Helena Karlsson, kultursamordnare och producent, och ansvarig för produktionen av Funkisfestivalen i Upplands-Bro.

Nu väntar semifinal på Nalen i Stockholm för Matilda den 9 - 10 april. Vi håller alla tummar och önskar ett stort lycka till!

Se filmklipp från Funkisfestivalen!

Fler pristagare

Under kvällen delades fler priser ut i tre andra kategorier

Bästa koreografi

Derun

Bästa scennärvaro

Filippa med Albin och Gustav

Bästa scenkläder

Gruppen Rythm Rabbits

Om Funkisfestivalen 2024

Så går tävlingen till

Evenemanget arrangeras av Upplands-Bro kommun, där årets deltävling var på Ekhammarscenen i Kungsängen lördagen den 24 februari. Det är den 14:e Funkisfestivalen som arrangeras i kommunen. Juryn består av fyra personer och utser vinnaren tillsammans med publikens röster. Segraren av deltävlingen representerar Upplands-Bro kommun och går till semifinal som avgörs den 9 - 10 april på Nalen i Stockholm. Riksfinalen är den 15 juni på Waterfront i Stockholm. Intresset för tävlingen sträcker sig även långt utanför Sveriges gränser. Evenemanget i Upplands-Bros sociala kanaler har till exempel följts av tittare i bland annat Australien, USA, Kanada, Indien och Nederländerna.

Bakgrund

Grundad av Funkisglädje

Funkisfestivalen är Sveriges största musiktävling för personer över 15 år med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning inom LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Det är ett årligt evenemang som anordnas sedan 2011.

Är du nöjd med informationen på sidan?