Uppdaterad 22 februari 2024
Skriv ut

Dags för årets Funkisfestival!

På lördag den 24 februari är det dags för årets Funkisfestival, Sveriges största musiktävling för personer med funktionsvariation. Vid deltävlingen i Upplands-Bro uppträder 14 deltagare på Ekhammarscenen i Kungsängen.

Artist på scenen sträcker armarna i luften.

Derun är en av de artister som uppträder på Funkisfestivalen på lördag i Kungsängen.

– Jag tycker att alla som kan ska passa på att köpa biljett och njuta av en fantastisk stund, där kärlek, glitter, glamour, glädje och mångfald står i centrum, säger Hannah Rydstedt Nencioni, kultur- och fritidschef.

Precis som förra året är det en jury som utser vinnaren tillsammans med publikens röster. Nytt för i år är att allt sker på plats och inte digitalt. Den digitala röstningen ersätts med röstkort som delas ut vid evenemanget och i stället för livesändning kommer olika filmklipp och bilder från kvällen att synas i sociala kanaler.

– Vi vill att röstningen ska bli så rättvis som möjligt, så därför prövar vi med enbart röstkort på plats. När det gäller livesändningen handlar det mer om en resursfråga, men vi hoppas därför på en stor publik i lokalen så att stämningen blir den allra bästa, säger Helena Karlsson, samordnare och producent på kultur- och fritidskontoret, och ansvarig för Funkisfestivalen.

En annan spännande nyhet är att det är fler grupper som uppträder än något tidigare år. Hela 7 av de 14 bidragen framförs av grupper som består av två eller fler medlemmar.

– Det är underbart att se hur våra artister har tagit sig an det här och vilka fina samarbeten som uppstått. De briljerar verkligen, säger Helena Karlsson.

Om Funkisfestivalen 2024

Så går tävlingen till

Evenemanget arrangeras av Upplands-Bro kommun, där årets deltävling är på Ekhammarscenen i Kungsängen lördagen den 24 februari. Det är den 14:e Funkisfestivalen som arrangeras i kommunen. Juryn består av fyra personer och utser vinnaren tillsammans med publikens röster. Segraren av deltävlingen representerar Upplands-Bro kommun och går till semifinal som avgörs den 9 - 10 april på Nalen i Stockholm. Riksfinalen är den 15 juni på Waterfront i Stockholm. Intresset för tävlingen sträcker sig även långt utanför Sveriges gränser. Evenemanget i Upplands-Bros sociala kanaler har till exempel följts av tittare i bland annat Australien, USA, Kanada, Indien och Nederländerna.

Bakgrund

Grundad av Funkisglädje

Funkisfestivalen är Sveriges största musiktävling för personer över 15 år med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning inom LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Det är ett årligt evenemang som anordnas sedan 2011.

Är du nöjd med informationen på sidan?