Uppdaterad 02 januari 2024
Skriv ut

Kommunen tar över ansvaret för återvinningsstationerna

Den 1 januari 2024 tog Sveriges kommuner över ansvaret för alla återvinningsstationer samt insamling av förpackningsavfall från hushållen. Detta för att skapa ett mer effektivt återvinningssystem och på så sätt bidra till Sveriges klimatmål.

Ett återvinningskärl och en hand som stoppar in plast.

Grunden till förändringen är ett regeringsbeslut om en ny förpackningsförordning som kom 2022. Den syftar framför allt till att öka återvinningen av förpackningar.

Förändringen innebär att Upplands-Bro kommun har tagit över ansvaret för återvinningsstationerna som tidigare ägdes av Förpackningsinsamlingen (FTI). De insamlade förpackningarna lämnas tillbaka till producenterna, som har ett producentansvar. Det innebär att de som sätter en förpackning på marknaden ska ansvara för insamling och återvinning av den.

– Vi jobbar för att få en smidig övergång så att förändringen ska märkas så lite som möjligt för kommunens invånare, säger Mikael Thelin, avfallschef i Upplands-Bro kommun.

Förpackningsinsamling är en viktig samhällsfunktion som berör alla invånare – den måste fungera och vara tillgänglig för alla.

Från den 1 januari 2024 är det alltså till kommunen som privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsägare ska vända sig med ärenden och frågor som gäller insamlingen av hushållsförpackningar. Skulle det till exempel vara nedskräpat på återvinningsstationen, eller om någon behållare är överfull, kan man skicka in en felanmälan direkt via kommunens avfallsapp eller webbplats.

– Det viktigaste av allt framåt är att vi alla fortsätter att öka vår källsortering av förpackningar och lämnar dem till återvinning – varje förpackning räknas”, säger Mikael Thelin.

 

Ladda ner avfallsappen

I appen hittar du samlad information om återvinningsstationer och kretsloppscentraler. Du kan också få notiser för dina tömningar och störningsmeddelanden, samt göra felanmälan.

Läs mer

Vill du veta mer om vad det innebär att kommunen tar över ansvaret för hushållens förpackningar?


Är du nöjd med informationen på sidan?