Uppdaterad 14 december 2023
Skriv ut

Här 2023 års kultur- och miljöstipendiater

Musik och kulturarv premierades när årets kultur- och miljöstipendier delades ut i samband med kommunfullmäktiges sammanträde på onsdagen 13 december.

En grupp med män och kvinnor.

Villa Skogas Vänner fick ta emot Sandénstipendiet för 2023. Främre raden från vänster: Birgitta Holmström, Kjell A Johansson och Ulla Reinerdahl Bakre raden från vänster: Per Thorsell, Anders Walldén, Annelies Lindblom och Lars Thorsberg.

Sandénstipendiet

Sandénstipendiet går i år till Villa Skogas Vänner. Föreningen belönas för sitt ihärdiga engagemang i makarna Sandéns anda för att bevara och sprida information om en värdefull kulturmiljö. Prissumman är på 20 000 kr.

Huset Villa Skoga, som är bekant för många Upplands-Brobor, byggdes 1926 som bostad för riksdagsman Oscar Sjölander och hans familj. I slutet av 20-talet såldes huset till Stiftelsen Baptisterna som på 30-talet använde huset som pojkhem för fattiga och hemlösa pojkar. Huset köptes av kommunen 1978 och den viktiga sociala funktionen pågick ända fram till 1982 i olika former. Därefter hyrdes huset ut till olika föreningar.

År 2016 fanns planer på att riva huset och bygga bostäder. Då bildades gruppen ”Vi som vill bevara Villa Skoga”. Gruppens engagemang skapade ett stort intresse bland kommunens invånare. Resultatet blev att huset räddades och nu används publikt.

Föreningen Villa Skoga som bildades efter att huset bevarats har fortsatt att engagera sig för att sprida information om husets historia. Exempel på detta är utställningar och nästa projekt är att producera en film husets historia.

Fakta om Sandénstipendiet

För kulturhistorisk gärning

År 2018 instiftades ett nytt stipendium till makarna Sandéns ära. Stipendiet ska uppmuntra och belöna kulturhistorisk verksamhet. Makarna Sandén har genom föreningen Upplands-Bro kulturhistoriska forskningsinstitut verkat i över 50 år. Stipendiet delas ut i samband med kommunfullmäktiges sista sammanträde för året.

Ung man med blommor och stipendium i handen.

Jacob Brünahl, 2023 års mottagare av Charlie Normans musikstipendium.

Charlie Normans musikstipendium

Årets Charlie Normanstipendium tilldelas 17-årige musikutövaren Jacob Brünahl från Kungsängen. Han får utmärkelsen för att med fin ton och känsla fånga lyssnarens uppmärksamhet. Han är en lyhörd musiker med stor drivkraft och lust att utvecklas. Jacob spelar gitarr och sjunger, både solo men också i ett eget band. Prissumman är på 10 000 kr.

Fakta om Charlie Normans musikstipendium

För musiker under 21 år

Charlie Normans musikstipendium är tänkt som uppmuntran för en musikbegåvad person under 21 år boende i Upplands-Bro kommun. Priset instiftades för att uppmärksamma pianisten Charlie Norman, Sveriges okrönte boogie woogie-kung, som bodde i Bro under sina sista år.

Ung kvinna med blommor och stipendium i handen

Tindra Halén Nelin fick ta emot Sparbankens utvecklingsstipendium på 30 000 kr i samband med kommunfullmäktiges decembersammanträde.

Sparbankens utvecklingsstipendium

På kommunfullmäktige delades också Sparbankens utvecklingsstipendium ut till Kungsängenbon Tindra Halén Nelin. Hon är 18 år och går teaterprogrammet på Södra Latins gymnasium i Stockholm. Hon har spelat teater sedan hon var tio år, när hon började på kulturskolan, och satsar på att kunna bli skådespelare. Tindra är också ledare på sommarens teaterkollo och dessutom ordförande i ungdomssektionen av Upplands-Bro Ryttarförening. Hon får priset för sitt brinnande engagemang inom teatern. Prissumman är på 30 000 kr.

Är du nöjd med informationen på sidan?