Uppdaterad 08 november 2023
Skriv ut

Ny app ska hjälpa fler unga att hitta en fritidsaktivitet

Är du upp till 20 år gammal, bor i Upplands-Bro kommun och letar efter en passande fritidsaktivitet? Då finns en helt ny app med massor av bra funktioner som kan hjälpa dig. I nya Sparksapp, nedladdningsbar i App Store och Google Play, har du hela det lokala utbudet samlat, men också möjligheter att rösta i appen om vilka aktiviteter du helst vill delta i.

För tre år sedan inledde kommunen ett samarbete med den ideella organisationen Sparks Generation, för att ge fler unga chansen att hitta och testa på aktiviteter inom kultur- och fritidsområdet. Tidigare var utbudet samlat på en så kallad webbapp/mobil webbplats, men nu har organisationen utvecklat en nedladdningsbar app som ger flera nya fördelar för användaren.

– Appen ger oss ännu större möjligheter att nå ut till flera unga och uppmuntra till en aktiv fritid. Den förstärker också vårt arbete med ungas inflytande och delaktighet. Bland annat kan man göra snabba omröstningar om förslag på aktiviteter från gårdsråden och dagliga uppdateringar om spontana aktiviteter för att ta tillvara på ungdomarnas spontanitet.

– Dessutom kommer vi att ha tillgång till en ny kommunportal med aktuell statistik som hjälper oss att anpassa och förbättra vårt utbud, berättar Oschy Liebech Schwartz, avdelningschef Unga på kultur- och fritidskontoret, och ansvarig för den öppna ungdomsverksamheten.

Förbättrad säkerhet

En annan värdefull förbättring handlar om säkerheten för den öppna ungdomsverksamheten. Appen fungerar i princip som ett digitalt medlemskort vilket tar bort anonymiteten hos besökarna och stärker kontakten med vårdnadshavarna, som måste godkänna villkoren tillsammans med sitt barn när de ansöker om medlemskap.

- En aktiv fritid har stor betydelse för ungas psykiska och fysiska hälsa. Det har också tydliga brottspreventiva effekter. För varje ung person som vi kan hjälpa att hitta en meningsfull fritid så gör vi en viktig insats, säger Hannah Rydstedt Nencioni, kultur- och fritidschef.

Är du nöjd med informationen på sidan?